Logo Pay for People

Wat is de ET-regeling?

De ET-regeling is een fiscale regeling voor werknemers uit het buitenland, waarbij ET staat voor extraterritoriale kosten. In dit artikel lees je wat en voor wie de ET-regeling is, wat extraterritoriale kosten zijn, wat de voorwaarden zijn van de ET-regeling, en hoe ET-kosten kunnen worden uitgeruild. Heb je na het lezen van dit artikel vragen over hoe de dienstverlening van Pay for People aansluit bij het toepassen van de ET-regeling? Neem dan contract op met een van onze experts, ze zijn ervoor.

Bericht 15 maart 2024

Waar is de ET-regeling voor?

De ET-regeling is een fiscale regeling voor tijdelijke buitenlandse werknemers die voldoen aan de voorwaarden van de ET-regeling (zie vraag: Wat zijn de voorwaarden van de ET-regeling?). De belastingvrije vergoeding compenseert tijdelijke buitenlandse werknemers in de extraterritoriale kosten die zij maken, omdat zij werkzaamheden verrichten buiten hun land van herkomst.

Wat zijn de voorwaarden van de ET-regeling?

Om in aanmerking te komen voor de ET-regeling stelt de Belastingdienst dat er voldaan moet worden aan de volgende voorwaarden:

  1. Tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst;
  2. Woonplaats in het land van herkomst, en er is;
  3. Sprake van vrije vergoedingen en verstrekkingen van extraterritoriale kosten.

Hieronder geven we per voorwaarde een korte toelichting.

Tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst én Woonplaats in het land van herkomst

Om aan de voorwaarden van de ET-regeling te voldoen moet er allereerst sprake zijn van (1) een tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst voor het verrichten van werkzaamheden in Nederland en (2) van een woonplaats in het land van herkomst. Dit moet aannemelijk gemaakt worden aan de hand van drie punten. Er moet worden voldaan aan de voorwaarden omtrent de wervingslijst, een buitenlands woonadres in landenregio en het bijhouden van een bewonerslijst of vervoersregistratie. Als hieraan wordt voldaan moet er vervolgens ook sprake zijn van vrije vergoedingen en verstrekkingen van extraterritoriale kosten.

Vrije vergoedingen en verstrekkingen van extraterritoriale kosten.

Wanneer er wordt voldaan aan de eerder genoemde voorwaarden met betrekking tot het tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst en woonplaats in het land van herkomst, kan de werknemer een belastingvrije vergoeding of verstrekking krijgen voor de ET-kosten. De ET-kosten bestaan uit kosten voor:

  • dubbele huisvesting;
  • vervoerkosten van en naar het land van herkomst;
  • en levensonderhoud.

Lees verder hoe het uitruilen van ET-kosten werkt in de praktijk.

Uitruilen van ET-kosten

Het uitruilen van ET-kosten is mogelijk voor extra kosten van dubbele huisvesting, levensonderhoud, en vervoerskosten van en naar het land van herkomst. De uitruil van ET-kosten houdt in dat een werknemer een deel van zijn of haar brutoloon uitruilt voor een belastingvrije vergoeding. Doordat over het uitgeruilde loon geen reserveringenopbouw plaatsvindt, wordt dat stukje loon hoger gewaardeerd en is de netto waarde van het uitgeruilde loon 100/81 van de bruto waarde. Uitruil mag plaatsvinden over de daadwerkelijk gemaakte kosten tegen maximaal 30% van het feitelijk brutoloon tot aan het wettelijk minimumloon

ET-kosten uitruilen via Pay4me

De uitzendsoftware Pay4me is voorzien van een ET-kosten tool. Hiermee maakt u een pro forma berekening zodat duidelijk wordt wat de bruto uitruil betekent voor het nettoloon en voor de netto vergoeding van de ET-regeling.

Heb je vragen over het uitruilen van ET-kosten? Neem dan direct contact op met een van onze experts, daar zijn ze voor.

Heb je vragen over de ET-regeling?

Vul onderstaand formulier in voor vrijblijvend advies over de ET-regeling. Onze experts helpen je graag verder.

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Kennis 18 April 2024

Arbeidswetten flexbranche

Arbeidswetten zorgen voor een goede balans tussen flexibiliteit en zekerheid, wat nodig is voor een gezonde werkomgeving. Hieronder bespreken we deze wetten en hun rol in de flexbranche.

Lees verder
Kennis 15 March 2024

Voordelen & nadelen van payroll

Wat is payroll en wat zijn de voordelen van payroll? Veel ondernemers in de flexbranche kiezen voor een payroll partner. Waarom doen ze dat?

Lees verder
Home / Kennis / Wat is de ET-regeling?