Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Kennisbank
De inlenersbeloning uitgelegd

Wat is de inlenersbeloning?

Inlenersbeloning is een term uit de cao voor uitzendkrachten van de ABU (ook wel loonverhoudingsvoorschrift genoemd). De inlenersbeloning ziet erop toe dat uitzendkrachten evenveel verdienen en ontvangen als overige personeelsleden van de inlener, die dezelfde werkzaamheden verrichten volgens de cao van de inlener.

Wanneer moet je de inlenersbeloning toepassen?

Tot januari 2020 waren uitzenden en payrollen in juridische zin gelijk. Beide vielen onder de wettelijke definitie van de ‘uitzendovereenkomst’ en dus golden ook bij payroll de flexibele regels van het uitzenden. Elke uitzendondernemer was al sinds 30 maart 2015 verplicht om vanaf dag één de inlenersbeloning toe te passen.

Dit is nog steeds zo. Met dit verschil dat bij payroll-overeenkomsten onder de WAB niet langer gebruik mag worden gemaakt van de flexibiliteit van het uitzenden. In plaats daarvan hebben payrollwerknemers voortaan altijd recht op dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als medewerkers in dienst van de inlener.

6 aspecten van de inlenersbeloning

Hieronder wordt verstaan: de bij de inlener geldende of wettelijk verplichte beloningsregeling of cao. Uitzendkrachten die onder de inlenersbeloning vallen hebben dus dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in vaste dienst zijn bij het inlenende bedrijf. De volgende aspecten vallen onder de inlenersbeloning:

  • het brutoloon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld;
  • ATV / ADV;
  • toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren;
  • initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald;
  • onkostenvergoedingen;
  • periodieken.

Is bij uitzenden de inlenersbeloning beperkt tot 6 elementen, bij payrolling is dat niet genoeg: de payrollwerknemer heeft ook recht op de bij de inlener geldende 13e maand, vakantiedagen, scholingsregelingen, verlofregelingen en andere arbeidsvoorwaarden.

Meer weten over de inlenersbeloning?

Heb je nog vragen of wil je meer weten over jouw specifieke situatie? Neem contact op met onze experts, zij vertellen je graag meer over onze werkwijze en contractvormen (uitzendovereenkomst of payrollovereenkomst).

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over bovenstaand onderwerp. Onze experts staan voor je klaar.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.