Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Kennisbank

Wat is de Wet aanpak schijnconstructie?

Wet aanpak schijnconstructie (WAS)

Op 1 juli 2015 is (een deel van) de Wet aanpak schijnconstructie (WAS) in werking getreden. De WAS moet er voor zorgen dat een aantal ongewenste constructies wordt voorkomen. Denk hierbij aan schijnzelfstandigheid, ontduiking van het minimumloon, gefingeerde dienstverbanden en migratieconstructies.

Ketenaansprakelijkheid

Sinds 1 juli 2015 gelden de volgende maatregels met betrekking tot de ketenaansprakelijkheid. Alle opdrachtgevers in de keten kunnen aansprakelijk worden gesteld voor het correct naleven van de rechten van werknemers. De volgorde hierbij is dat allereerst de werkgever aansprakelijk is (bijvoorbeeld het uitzendbureau of de payrollorganisatie), daarna pas de opdrachtgever en uiteindelijk een eventuele hoofdopdrachtgever.

Per 1 januari 2016

  • Duidelijke loonstroken. Werkgevers moeten zorgen dat loonstrookjes begrijpelijk zijn voor het personeel.
  • Minimumloon via bank betalen. Werkgevers mogen het minimumloon niet meer contant betalen. Wat een werknemer meer verdient dan het minimumloon mag wel contant worden betaald.

Per 1 juli 2016

Alle werkgevers betalen het volledige minimumloon. Alle constructies zijn verboden waarbij werkgevers minder dan het hele minimumloon betalen.

Meer infomatie nodig?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over bovenstaand onderwerp. Onze experts staan voor je klaar.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.