Kennisbank

Wat is payroll?

Het woord ‘payroll‘ wordt verschillend geïnterpreteerd. Wat is payroll precies? Wij bedoelen met payroll: de dienstverlening waarbij de payroll organisatie ook het werkgeverschap overneemt van haar klanten, niet alleen de loonadministratie. De medewerkers die de klant aan het werk wil hebben komen in dienst bij  de payroll organisatie, de klant leent vervolgens het personeel in, alsof het om uitzendkrachten of gedetacheerde medewerkers gaat. Juridisch gezien is er ook nauwelijks verschil met het inhuren van uitzendkrachten of gedetacheerde medewerkers.

Payroll betekent gemak.

Het belangrijkste functionele verschil is dat de meeste P&O taken, zoals werving, selectie, loopbaanbegeleiding en beoordeling, bij de opdrachtgever liggen. De payroll organisatie betaalt de salarissen, de loonheffingen, stuurt de loonstroken en jaaropgaven en draagt meestal het ziekterisico. De opdrachtgever heeft zo veel minder administratieve rompslomp (contractbeheer, contractentelling, gegevensuitvraag door UWV, loonaangifte en betaling loonheffingen) en veel minder financiële risico’s (o.a. 2 jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte).

 

Verschil tussen payroll en salarisadministratie

Wat is het verschil tussen payrolling en salarisadministratie? Het voornaamste verschil bij uitbesteding van uw salarisadministratie is het juridisch werkgeverschap. U maakt de keuze of uw salarisadministratie laat uitvoeren door een salarisadministratiekantoor of een payrollbedrijf. In het geval van payrolling nemen we naast de salarisadministratie ook het juridisch werkgeverschap over van u. Dit betekent dat uw payrollbedrijf alle verplichtingen rondom het opvolgen van cao’s, wet- en regelgeving overneemt van u als uitvoerend werkgever. Als u alleen uw salarisadministratie uitbesteedt aan een salarisadministratiekantoor blijft de werknemer op uw loonlijst staan.

 

Hoe werkt payroll voor uw bedrijf of organisatie?

Neem direct contact met ons op als u met payroll aan de slag wilt gaan en alle administratieve rompslomp achter u wenst te laten. In een geheel vrijblijvend gesprek met onze adviseurs bespreken we de mogelijkheden en de best passende oplossing voor uw organisatie.