Kennisbank

Wat is payroll?

Het woord ‘payroll‘ wordt verschillend geïnterpreteerd. Wat is payroll precies? Wij bedoelen met payroll: de dienstverlening waarbij de payroll organisatie ook het werkgeverschap overneemt van haar klanten, niet alleen de loonadministratie.

De medewerkers van de klant komen in dienst bij de payroll organisatie, de klant leent vervolgens het personeel in. Bijna net zoals het bij uitzendkrachten of gedetacheerde medewerkers gaat. Juridisch gezien is er ook weinig verschil met het inhuren van uitzendkrachten of gedetacheerde medewerkers.

Verschil met uitzenden en detacheren

Het belangrijkste functionele verschil tussen payrolling en uitzenden of detachering zijn de P&O (Personeel en Administratie) taken. Bij payroll worden werving, selectie, loopbaanbegeleiding en beoordeling gedaan door de opdrachtgever zelf. Bij uitzenden en detachering hoort dat ook bij de taken van de uitzendorganisatie.

 

Payroll betekent gemak

De payroll-organisatie doet dus geen P&O werkzaamheden, maar wel veel andere taken. Zo betaalt ze de salarissen, regelt de loonheffingen, stuurt de loonstroken en jaaropgaven en draagt meestal het ziekterisico. De opdrachtgever heeft veel minder administratieve rompslomp. Denk aan zaken zoals contractbeheer, contractentelling, gegevens uitvraag door UWV, loonaangifte en betaling loonheffingen. Ook heeft de opdrachtgever veel minder financiële risico’s en werkgeversrisico’s, zoals 2 jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte.

 

Verschil tussen payroll en salarisadministratie

Wat is het verschil tussen payrolling en salarisadministratie? Het voornaamste verschil bij uitbesteding van uw salarisadministratie is het juridisch werkgeverschap. U maakt de keuze of u de salarisadministratie laat uitvoeren door een salarisadministratiekantoor of een payrollbedrijf.

In het geval van payrolling nemen we naast de salarisadministratie ook het juridisch werkgeverschap over van u. Dit betekent dat uw payrollbedrijf alle verplichtingen rondom het opvolgen van cao’s, wet- en regelgeving overneemt van u als uitvoerend werkgever. Als u alleen uw salarisadministratie uitbesteedt aan een salarisadministratiekantoor blijft de werknemer op uw loonlijst staan.

 

Hoe werkt payroll voor uw bedrijf of organisatie?

Is het voor u ook tijd om alle administratieve rompslomp achter u te laten? Neem dan direct contact met ons.  In een geheel vrijblijvend gesprek met onze adviseurs bespreken we de mogelijkheden en de best passende oplossing voor uw organisatie.