Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Kennisbank
Welke diensten vallen onder payroll?

Wat is payroll?

Het woord ‘payroll‘ wordt verschillend geïnterpreteerd. Wat is payroll nu precies? Wij bedoelen met payroll: de dienstverlening waarbij de payroll-organisatie ook het werkgeverschap overneemt van haar klanten, niet enkel de loonadministratie.

De medewerkers van de klant komen in dienst bij de payroll-organisatie, de klant leent vervolgens het personeel in. Bijna net zoals bij uitzendkrachten of gedetacheerde medewerkers. Juridisch gezien is er ook weinig verschil met het inhuren van uitzendkrachten of gedetacheerde medewerkers.

Verschil met uitzenden en detacheren

Het belangrijkste functionele verschil tussen payrolling en uitzenden of detachering, zijn de P&O (Personeel en Administratie) taken. Bij payroll worden werving, selectie, loopbaanbegeleiding en beoordeling gedaan door de opdrachtgever zelf. Bij uitzenden en detachering hoort dat ook bij de taken van de uitzendorganisatie.

Payroll betekent gemak

De payroll-organisatie doet dus geen P&O werkzaamheden, maar wel veel andere taken. Zo betaalt ze de salarissen, regelt de loonheffingen, stuurt de loonstroken en jaaropgaven en draagt meestal het ziekterisico. De opdrachtgever heeft veel minder administratieve rompslomp, zoals contractbeheer, contracten-telling, gegevens-uitvraag door het UWV, loonaangifte en betaling loonheffingen. Ook heeft de opdrachtgever veel minder financiële risico’s en werkgeversrisico’s, zoals 2 jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte.

Verschil tussen payroll en salarisadministratie

Wat is het verschil tussen payrolling en salarisadministratie? Het voornaamste verschil bij uitbesteding van de salarisadministratie is het juridisch werkgeverschap. Je maakt de keuze om de salarisadministratie uit te besteden aan een salarisadministratiekantoor of payrollbedrijf.

In het geval van payrolling draag je de salarisadministratie én het juridisch werkgeverschap over. Dit betekent dat het payrollbedrijf alle verplichtingen rondom het opvolgen van cao’s, wet- en regelgeving overneemt van jou als uitvoerend werkgever. Als je alleen de salarisadministratie uitbesteedt aan een salarisadministratiekantoor blijft de werknemer bij jou op de loonlijst staan.

Hoe werkt payroll voor jouw bedrijf of organisatie?

Wil jij ook loskomen van alle administratieve verplichtingen die het werkgeverschap met zich meebrengt? Neem dan contact met ons op. Tijdens een geheel vrijblijvend gesprek kijken onze experts naar de mogelijkheden en de beste oplossing voor jouw organisatie.

Meer infomatie nodig?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over bovenstaand onderwerp. Onze experts staan voor je klaar.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.