Logo Pay for People

Wat is het fasensysteem?

In de uitzendbranche wordt met het fasensysteem het rechtspositiesysteem bedoeld uit de cao voor Uitzendkrachten. Er zijn twee fasensystemen binnen de uitzendbranche: het fasensysteem uit de cao voor Uitzendkrachten van de ABU en het fasensysteem uit de NBBU-cao: Het fasensysteem uit de ABU-cao: Fase A, B en C. Het fasensysteem uit de NBBU-cao: Fase 1 t/m 4.

Fase 1 en 2 uit de NBBU-cao zijn nagenoeg gelijk aan fase A uit de ABU-cao. Fase 3 uit de NBBU-cao en fase B volgens de ABU-cao zijn ook vergelijkbaar.

Bericht 15 maart 2024

Twee fasensystemen binnen de uitzendbranche

Key Takeaways: Expert vertelt je meer

  • De duur van een fase is verschillend.
  • De duur wordt bepaald door het aantal weken dat een uitzendkracht werkzaam is voor het uitzendbureau.
  • Het fasensysteem van ABU is in januari 2022 aangepast.
  • het NBBU fasensysteem is op 3 januari 2022.
connect-316638_1280

ABU: fase A, B en C

NBBU: fase 1 t/m 4

Het fasensysteem van ABU telt heeft 3 fasen. De duur van een fase is verschillend en wordt bepaald door het aantal weken dat een uitzendkracht werkzaam is voor het uitzendbureau. Het aantal uur dat de uitzendkracht werkt, is hierbij geen factor. Het moment van indiensttreding is wel een factor.

Het fasensysteem van ABU is in januari 2022 aangepast zodat uitzendkrachten eerder in vaste dienst kunnen treden. Start een uitzendkracht ná 3 januari 2022 als uitzendkracht, dan valt hij binnen het nieuwe ABU fasensysteem. Is de uitzendkracht al vóór 3 januari 2022 in dienst van het uitzendbureau gekomen? Dan geldt een overgangsregeling en geldt het nieuwe fasensysteem van ABU pas in 2023.

Het NBBU fasensysteem heeft 4 fasen. De duur van elke fase verschilt. Een uitzendkracht begint altijd in fase 1. De fasen zijn afhankelijk van het aantal weken dat er voor het uitzendbureau wordt gewerkt. Ook nu gaat het om de werkelijk gewerkte weken.

Ook het NBBU fasensysteem is op 3 januari 2022 aangepast. De NBBU fasen zijn hierdoor verkort. Treed een uitzendkracht in dienst na 3 januari 2022? Dan valt hij direct onder het nieuwe fasensysteem van de NBBU. Werkte de uitzendkracht al vóór 3 januari 2022 via het uitzendbureau? Dan gelden de nieuwe regels vanaf januari 2023.

Verder lezen?

Kennis 18 April 2024

Arbeidswetten flexbranche

Arbeidswetten zorgen voor een goede balans tussen flexibiliteit en zekerheid, wat nodig is voor een gezonde werkomgeving. Hieronder bespreken we deze wetten en hun rol in de flexbranche.

Lees verder
Kennis 15 March 2024

Voordelen & nadelen van payroll

Wat is payroll en wat zijn de voordelen van payroll? Veel ondernemers in de flexbranche kiezen voor een payroll partner. Waarom doen ze dat?

Lees verder
Home / Kennis / Wat is het fasensysteem?