Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Kennisbank

Wat is het fasensysteem?

In de uitzendbranche wordt met het fasensysteem het rechtspositiesysteem bedoeld uit de cao voor Uitzendkrachten. Er zijn twee fasensystemen binnen de uitzendbranche: het fasensysteem uit de cao voor Uitzendkrachten van de ABU en het fasensysteem uit de NBBU-cao: Het fasensysteem uit de ABU-cao: Fase A, B en C. Het fasensysteem uit de NBBU-cao: Fase 1 t/m 4.

Fase 1 en 2 uit de NBBU-cao zijn nagenoeg gelijk aan fase A uit de ABU-cao. Fase 3 uit de NBBU-cao en fase B volgens de ABU-cao zijn ook vergelijkbaar.

connect-316638_1280
Key TakeawaysExpert vertelt je meer

twee fasensystemen binnen de uitzendbranche

  • De duur van een fase is verschillend.
  • De duur wordt bepaald door het aantal weken dat een uitzendkracht werkzaam is voor het uitzendbureau.
  • Het fasensysteem van ABU is in januari 2022 aangepast.
  • het NBBU fasensysteem is op 3 januari 2022.
ABU: Fase A, B en C

Het fasensysteem van ABU telt heeft 3 fasen. De duur van een fase is verschillend en wordt bepaald door het aantal weken dat een uitzendkracht werkzaam is voor het uitzendbureau. Het aantal uur dat de uitzendkracht werkt, is hierbij geen factor. Het moment van indiensttreding is wel een factor.

Het fasensysteem van ABU is in januari 2022 aangepast zodat uitzendkrachten eerder in vaste dienst kunnen treden. Start een uitzendkracht ná 3 januari 2022 als uitzendkracht, dan valt hij binnen het nieuwe ABU fasensysteem. Is de uitzendkracht al vóór 3 januari 2022 in dienst van het uitzendbureau gekomen? Dan geldt een overgangsregeling en geldt het nieuwe fasensysteem van ABU pas in 2023.

NBBU: Fase 1 t/m 4

Het NBBU fasensysteem heeft 4 fasen. De duur van elke fase verschilt. Een uitzendkracht begint altijd in fase 1. De fasen zijn afhankelijk van het aantal weken dat er voor het uitzendbureau wordt gewerkt. Ook nu gaat het om de werkelijk gewerkte weken.

Ook het NBBU fasensysteem is op 3 januari 2022 aangepast. De NBBU fasen zijn hierdoor verkort. Treed een uitzendkracht in dienst na 3 januari 2022? Dan valt hij direct onder het nieuwe fasensysteem van de NBBU. Werkte de uitzendkracht al vóór 3 januari 2022 via het uitzendbureau? Dan gelden de nieuwe regels vanaf januari 2023.

ABU Fase A Tot 78 (gewerkte) weken, uitzendbeding en uitsluiting van loondoorbetalingsplicht. Na 3-1-2022 zijn het 52 weken.
ABU Fase B 6 contracten in 4 jaar, inlenersbeloning, loondoorbetalingsplicht, passend werk en pensioenopbouw. Na 3-1-2022 is dit 3 jaar.
ABU Fase C Contract voor onbepaalde tijd, loondoorbetalingsplicht, pensioenopbouw, passend werk binnen 6 maanden.
NBBU Fase 1 Eerste 26 (gewerkte) weken en uitzendbeding.
NBBU Fase 2 Tot 78 gewerkte weken, uitzendbeding en pensioenopbouw. Na 3-1-2022 zijn dit 52 weken.
NBBU Fase 3 6 contracten in 4 jaar, loondoorbetalingsplicht en pensioenopbouw. Na 3-1-2022 is dit 3 jaar.
NBBU Fase 4 Vast contract voor onbepaalde tijd, loondoorbetalingsplicht en pensioenopbouw
Meer weten over de twee fasensystemen?

Vraag het aan !

Bel naar 010 206 62 63 Stuur mij een mail

Meer infomatie nodig?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over bovenstaand onderwerp. Onze experts staan voor je klaar.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.