Wat is opvolgend werkgeverschap? - Pay for People
Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Kennisbank
Nieuwe werkgever, zelfde werkzaamheden

Wat is opvolgend werkgeverschap?

Opvolgend werkgeverschap

We spreken van de wettelijke term opvolgend werkgeverschap als een onderneming is overgenomen door een andere werkgever en de werknemer dezelfde of soortgelijke werkzaamheden verricht bij de nieuwe werkgever. De nieuwe (‘opvolgend’) werkgever is verplicht om rekening te houden met de eerder gewerkte periodes en contracten van de werknemer, bij de keuze van het contract dat hij de werknemer aanbiedt.

Aantal tijdelijke contracten

Er kan sprake zijn van opvolgend werkgeverschap als een werknemer eerst enige tijd via een uitzendbureau ergens heeft gewerkt en vervolgens in directe dienst komt van het inlenende bedrijf. Dit bedrijf moet dan rekening houden met de duur en het aantal contracten van de inleenperiode. Dat betekent dat het bedrijf (als er geen cao met een eigen rechtspositiesysteem van toepassing is) niet meer 3 tijdelijke contracten mag aanbieden, maar slechts 2, of soms nog minder. Per 1 juli 2015 mogen in fase B maximaal zes contracten in maximaal vier jaar worden gebruikt. Dit geeft de branche meer mogelijkheden om binnen de nieuwe kaders flexibiliteit voor inleners en zekerheden voor uitzendkrachten te organiseren.

Gewerkte periodes

Het kan ook voorkomen dat een werknemer eerst direct bij een bedrijf in dienst is en daar vervolgens via een payrollbedrijf gaat werken. Het payrollbedrijf moet dan rekening houden met de gewerkte periodes en contracten uit het verleden.

Nog een voorbeeld is de uitzendkracht die eerst via het ene en vervolgens via een ander uitzendbureau bij hetzelfde bedrijf in dezelfde functie werkt. Het ‘opvolgende’ uitzendbureau moet in dat geval rekening houden met de gewerkte periodes en contracten bij het eerste bureau.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over bovenstaand onderwerp. Onze experts staan voor je klaar.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.