Wat is opvolgend werkgeverschap?
Van opvolgend werkgeverschap kan sprake zijn bij een bedrijfsovername. Of als een werknemer eerst via een uitzendbureau en later rechtstreeks bij een werkgever in dienst komt. De werknemer krijgt dan een andere werkgever maar blijft dezelfde of gelijksoortige werkzaamheden verrichten. De nieuwe (‘opvolgend’) werkgever is verplicht om rekening te houden met de eerder gewerkte periodes en contracten van de werknemer, bij de keuze van het contract dat hij de werknemer aanbiedt.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als:
- hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever;
- hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers – bijvoorbeeld als een werknemer eerst via een uitzendbureau werkt en daarna rechtstreeks bij de werkgever in dienst komt;
- de pauze (tussenpoos) tussen contracten maximaal 6 maanden is. Voor tijdelijk terugkerend werk (niet beperkt tot seizoensarbeid) dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan mag er maximaal 3 maanden tussen de contracten zitten (dit moet wel zijn opgenomen in de cao);
- het 3e contract van de werknemer eindigt op of na 1 januari 2020;
- er in de cao geen andere voorwaarden staan. De afspraken in de cao gaan voor.
Voor een arbeidsovereenkomst die eindigt op of na 1 januari 2020 geldt de (nieuwe) ketenbepaling van drie jaar. Ook al is de arbeidsovereenkomst aangegaan vóór 1 januari 2020.
Ketenbepaling: opvolgend werkgeverschap
Is er sprake van opvolgend werkgeverschap? Dan zet de keten van arbeidsovereenkomsten zich voort (en mogen die arbeidsovereenkomsten worden meegeteld). Van opvolgend werkgeverschap kan sprake zijn bij een bedrijfsovername. Of als een werknemer eerst via een uitzendbureau en later rechtstreeks bij een werkgever in dienst komt. De werknemer krijgt dan een andere werkgever maar blijft dezelfde of gelijksoortige werkzaamheden verrichten.
Meer weten over opvolgend werkgeverschap?
Heb je vragen over hoe opvolgend werkgeverschap precies werkt? Of ben je benieuwd of dit van toepassing is voor jouw flexkrachten? Neem contact op met Pay for People voor een advies op maat.
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Arbeidswetten flexbranche
Arbeidswetten zorgen voor een goede balans tussen flexibiliteit en zekerheid, wat nodig is voor een gezonde werkomgeving. Hieronder bespreken we deze wetten en hun rol in de flexbranche.
Scholing en ontwikkeling
Uitzendbureaus: dé grote opleiders van Nederland