Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Kennisbank

Wet WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof

Per 1 januari 2019 is de wet WIEG ingegaan. De afkorting van de wet geeft al deels prijs wat het onderwerp is van de wet. WIEG staat voor Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Eind 2018 werd de nieuwe wet aangenomen door de Eerste kamer, nadat deze al was goedgekeurd door de Tweede kamer. Wat betekent deze wet voor jou als werkgever of als werknemer? In dit artikel vertellen we je alles wat je weten moet over de wet WIEG.

 

Geboorteverlof voor partners

De geboorte van een kindje is fantastisch. Het is een drukke periode waarin veel geregeld moet worden en waarin je het liefst zoveel mogelijk tijd doorbreng met de baby. Werk is dan even niet meer zo belangrijk, het gezin staat voorop. Tot 2019 kreeg de partner van de moeder twee verlofdagen na de geboorte van het kind. Om de partner meer ruimte te bieden om in de eerste periode aanwezig te zijn en een band te ontwikkelen met het pasgeboren kind, is de wet WIEG in het leven geroepen.

 

Wet WIEG voor ouders

De wet WIEG ondersteunt beide ouders op verschillende vlakken, onder meer door partners meer tijd te geven met het pasgeboren kindje zodat zij een actievere rol in die eerste maanden kunnen spelen én zodat de positie van de moeders op de arbeidsmarkt verbetert. Met een verlengd geboorteverlof van maximaal vijf weken  wet WIEG moet bijdragen aan een betere balans in huishoudens met jonge kinderen zodat de moeder er na twee verlofdagen niet direct alleen voorstaat. De Wet WIEG geeft partners aanvulllend geboorteverlof van vijf dagen geboorteverlof bij een fulltime baan. De geboorteverlofdagen worden volledig doorbetaald door de werkgever. Het verlof mag, vanaf het moment van bevallen, binnen de eerste maand worden opgenomen door de werknemer. Daarbij mag de werknemer het aantal geboorteverlof uren verdelen over de eerste vier weken na de geboortedatum van  het kindje.

 

Aanvullend geboorteverlof voor partners

Aanvullend op de Wet WIEG is er de mogelijkheid voor de partner van de moeder met pasgeboren kind, om vijf weken verlof te krijgen. Dit aanvullend geboorteverlof is ingegaan op 1 juli 2020. Werknemers moeten deze vijf verlofweken opnemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Werkgevers hoeven de werknemer in deze periode niet uit te betalen, het UWV verstrekt een uitkering tot 70% van het loon.

 

Wat betekent de wet WIEG voor adoptie- of pleegouders?

Niet alleen biologische ouders van een pasgeboren kind krijgen meer tijd met hun kindje, ook adoptie- en pleegouders krijgen in de eerste periode meer tijd met hun kind. Zo staat in de Wet WIEG dat nieuwe ouders van adoptie- en pleegkinderen in plaats van vier weken, nu zes weken verlof krijgen. In tegenstelling tot biologische ouders, ontvangen adoptie- en pleegouders geen betaald verlof. Wel krijgen ze meer de tijd om een band met het kind tot stand te brengen.

 

Meer lezen over de Wet WIEG?

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer over de wet WIEG en andere verlofregelingen.

Meer infomatie nodig?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over bovenstaand onderwerp. Onze experts staan voor je klaar.

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.