Welke verwachtingen hebben werknemers over hun werkomgeving?

salarisstrookjes inzichtelijk

Welke verwachtingen hebben werknemers over hun werkomgeving? Dat was de centrale vraag in het onderzoek What workers want 2019: Europe van vastgoeddienstverlener Savills. Uit het onderzoek onder ruim 11.000 Europese kantoormedewerkers blijkt dat de Nederlandse werknemers het meest tevreden zijn over hun werkomgeving. Ter illustratie, ruim 73% van de Nederlandse werknemers is tevreden, gevolgd door 65% van de Zweedse werknemers.

 

Werknemers over hun werkomgeving

De basisverwachtingen die werknemers hebben over hun werkomgeving zijn onder andere schoon (88%), comfort (88%), verlichting (86%), luchtkwaliteit (86%), geluidsniveau (85%) en veiligheid (82%). Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat reisafstand (86%) een zeer belangrijke voorwaarde is voor werknemers. Ook de kwaliteit van de wifi (83%) en een stille werkruimte (81%) is belangrijk, zo blijkt uit het onderzoek.

 

Negatief effect open werkruimte

Uit het onderzoek blijkt verder dat 30% van de werknemers zegt dat het werken in een open werkruimte negatief is voor hun productiviteit. Daarentegen zegt slechts 11% van de werknemers die in een privékantoor werken dat dit negatief is voor hun productiviteit. Daarnaast is er aan de respondenten gevraagd naar hun mening over flexwerken. Hieruit blijkt dat 32% van hen dit als iets positief ziet, terwijl 30% juist negatief is over elke dag een nieuwe werkplek te moeten inrichten.

 

Over het onderzoek

“Met dit rapport geven we bedrijven inzicht in de wensen van Europese werknemers ten aanzien van de fysieke werkomgeving. Een van de belangrijkste uitkomsten van het rapport is dat als werknemers zélf kunnen kiezen voor het type werkplek – van concentratie tot communicatie – men aangeeft zich productiever te voelen. Door de keuzevrijheid op te nemen in je werkplekstrategie blijf je als organisatie relevant én houd je rekening met meerdere generaties werknemers op de werkvloer”, aldus Mike Barnes, associate Savills European Research.

 

Bron: Facto, 24 oktober 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie