Logo Pay for People

ZZP weg ermee of zet groei door?

Het totale aantal zzp’ers in Nederland is in het vierde kwartaal van 2022 met 13% gestegen naar ruim 1,2 miljoen. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarentegen is er een tegenbeweging van werkgevers die hun zzp’ers inruilen voor vast personeel.

Bericht 23 mei 2023
nieuws-pfp-zzp weg ermee of groei

De groei zet door

Hoe is de groei van het aantal zzp’ers verdeelt over de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar, 25 tot 45 jaar, en 45 tot 75 jaar?

  • De grootste percentuele groei van het aantal zzp’ers was te vinden binnen de leeftijdsgroep 15 tot 25 jaar, met maar liefst 41%. In deze leeftijdsgroep zijn 82.000 zzp’ers actief. De jonge zzp’ers vinden vooral een (bij)baan in de beroepsgroepen kelners en barpersoneel, en verkoopmedewerkers in de detailhandel.
  • In de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar groeide het aantal zzp’ers met 12%. De groei in deze leeftijdsgroep was vooral te zien onder radio- en televisietechnici, administratief medewerkers en sociaal werkers.
  • De leeftijdsgroep 45 tot 75 jaar heeft de kleinste groei van het aantal zzp’ers met 11%. Dit is overigens de leeftijdsgroep met de meeste zzp’ers, met respectievelijk 720.000 zelfstandigen zonder personeel. De groei was het sterkst onder medisch vakspecialisten, psychologen en sociologen.

ZZP weg ermee

Horeca en winkels nemen afscheid van dure zzp’ers en kiezen voor vast personeel, zo kopt het Financieel Dagblad. “Na corona was er geen personeel meer te krijgen”, zegt Herman Hell van de Rotterdamse Hell’s Kitchen Horeca Groep. “Sinds een paar maanden nemen we weer mensen in vaste dienst, ten koste van zzp’ers.” Ook winkeliers nemen steeds vaker personeel aan in vaste dienst. “In onze sector werd na de coronaluwte ook gewerkt met zzp’ers via platforms als Temper, Young Ones en Young Capital, maar die piek is weer geweest”, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Inretail. “De arbeidsmarkt is weer in iets rustiger vaarwater gekomen.”

Bron: FD, 17 mei 2023, Flexmarkt, 19 mei 2023

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / ZZP weg ermee of zet groei door?