Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-pfp-zzp weg ermee of groei

ZZP weg ermee of zet groei door?

Het totale aantal zzp’ers in Nederland is in het vierde kwartaal van 2022 met 13% gestegen naar ruim 1,2 miljoen. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarentegen is er een tegenbeweging van werkgevers die hun zzp’ers inruilen voor vast personeel.

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 23 mei 2023
Leestijd

De groei zet door

Hoe is de groei van het aantal zzp’ers verdeelt over de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar, 25 tot 45 jaar, en 45 tot 75 jaar?

  • De grootste percentuele groei van het aantal zzp’ers was te vinden binnen de leeftijdsgroep 15 tot 25 jaar, met maar liefst 41%. In deze leeftijdsgroep zijn 82.000 zzp’ers actief. De jonge zzp’ers vinden vooral een (bij)baan in de beroepsgroepen kelners en barpersoneel, en verkoopmedewerkers in de detailhandel.
  • In de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar groeide het aantal zzp’ers met 12%. De groei in deze leeftijdsgroep was vooral te zien onder radio- en televisietechnici, administratief medewerkers en sociaal werkers.
  • De leeftijdsgroep 45 tot 75 jaar heeft de kleinste groei van het aantal zzp’ers met 11%. Dit is overigens de leeftijdsgroep met de meeste zzp’ers, met respectievelijk 720.000 zelfstandigen zonder personeel. De groei was het sterkst onder medisch vakspecialisten, psychologen en sociologen.

 

ZZP weg ermee

Horeca en winkels nemen afscheid van dure zzp’ers en kiezen voor vast personeel, zo kopt het Financieel Dagblad. “Na corona was er geen personeel meer te krijgen”, zegt Herman Hell van de Rotterdamse Hell’s Kitchen Horeca Groep. “Sinds een paar maanden nemen we weer mensen in vaste dienst, ten koste van zzp’ers.” Ook winkeliers nemen steeds vaker personeel aan in vaste dienst. “In onze sector werd na de coronaluwte ook gewerkt met zzp’ers via platforms als Temper, Young Ones en Young Capital, maar die piek is weer geweest”, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Inretail. “De arbeidsmarkt is weer in iets rustiger vaarwater gekomen.”

Bron: FD, 17 mei 2023, Flexmarkt, 19 mei 2023

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper