Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
pfp-nieuws-onderbrekingstermijn van vijf jaar

Reacties op plannen onderbrekingstermijn van vijf jaar

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept in een conceptbrief op de onderbrekingstermijn, de wachttijd van een half jaar tussen twee contracten, te verlengen naar vijf jaar. Dit schrijft De Volkskrant op basis van een conceptbrief die nog niet openbaar is. De reacties op dit mogelijke voorstel vind je hieronder.

Gepubliceerd door: Pay for People
Geplaatst op 14 maart 2023
Leestijd
Arbeidsmarkt wordt nog krapper door voorstel

Onderbrekingstermijn van vijf jaar te lang

In de conceptbrief stelt Van Gennip dat er een einde moet komen aan ‘draaideurconstructies’ waarbij werknemers na drie jaar of drie tijdelijke contracten buiten worden gezet, waarna ze na een half jaar weer terug kunnen komen. Van Gennip wil de wachttijd verlengen naar vijf jaar. Niet doen, roepen de experts.

Zo noemt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen (Tilburg Universiteit) het een “ondoordachte tekentafelplan” en roept hij de minister op meer aandacht te schenken aan de structurele tekorten op de arbeidsmarkt. De NBBU zag het op basis van het SER-advies al aankomen, maar zegt dat vijf jaar te lang is: “In het SER-advies zijn afspraken gemaakt om de onderbrekingstermijn te laten vervallen. In die zin hebben we dit dus aan zien komen. We zien nu dat de adviezen verder worden uitgerold. Een onderbrekingstermijn van 5 jaar is echter veel te lang. Dit maakt het voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die al wat moeilijker aan het werk komen, nog lastiger om aan het werk te blijven. Daarnaast wordt de arbeidsmarkt met deze onderbrekingstermijn nog krapper gemaakt dan hij al is en zal het de flexibiliteit en wendbaarheid van het bedrijfsleven beperken.”

Bron: ZiPconomy, 13 maart 2023 – Malini Witlox

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper