Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-pfp-leeftijdsdiscriminatie

Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt

NIDI-onderzoeker: discriminatie kan ook gelden voor 25-jarige

Bij leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt wordt vaak gedacht dat dit uitsluitend geldt voor oudere werknemers. Onterecht, volgens socioloog Jesse Lössbroek. Lössbroek is werkzaam bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en promoveerde op de arbeidsmarkt voor oudere werknemers.

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 21 februari 2023
Leestijd
Te oud als vakkenvuller, te jong als directeur

Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt

“Over het algemeen is leeftijdsdiscriminatie inderdaad: ‘Je bent te oud’”, zegt Lössbroek. “Veel mensen boven de zestig zitten goed waar ze zitten en zingen het zo wel uit tot hun pensioen. Maar áls ze op zoek gaan naar een nieuwe baan, hebben ze vaak problemen er een te vinden.” Bijvoorbeeld omdat ze ’te duur’ of ‘inflexibel’ zouden zijn, zegt Lössbroek.

Ook jongeren kunnen leeftijdsdiscriminatie ervaren

“Leeftijdsdiscriminatie kan ook gelden voor een vakkenvuller van 25”, aldus Lösbroek. “Bij dat soort beroepen geven werkgevers in sommige gevallen de voorkeur aan jongere personen.” Daarentegen kan iemand ook als te onervaren gezien worden volgens de socioloog: “Bedrijven denken soms bijvoorbeeld ook dat iemand onder de veertig geen goede directeur kan zijn.”

Leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten

Vacatureteksten worden volgens Lössbroek gebruikt om discriminatie op leeftijd te omzeilen, het is immers verboden. “Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het gaat om een juniorfunctie. Dat gaat strikt genomen niet over de kandidaat zelf maar over de baan. Maar onbewust zullen veel ouderen dan wel denken: ‘Dit is niet voor mij bedoeld’.”

Daarnaast is de locatie van de vacature een wijze waarop je kandidaten vindt in een bepaalde leeftijdscategorie, denk hierbij aan social media kanalen die in de regel voornamelijk worden gebruikt door jongeren.

Bron: NU.nl, 15 februari 2023

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper