Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-pfp-pensionado's de oplossing

UWV: pensionado’s de oplossing voor het personeelstekort

Volgens arbeidsmarktadviseur Saskia Grit van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is het aan boord houden van pensionado’s dé oplossing voor het personeelstekort. De uitkeringsinstantie roept werkgevers op om het ouderen makkelijker te maken door te werken nadat zij hun pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt overigens dat steeds meer oudere werknemers doorwerken nadat ze met pensioen ‘mogen’. Het aantal 65- tot 75-jarigen bedroeg maar liefst 16,2%, wat concreet neerkomt op 314.000 werkende pensionado’s.

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 7 maart 2023
Leestijd
Krapte op de arbeidsmarkt

Pensionado’s de oplossing

Arbeidsmarktadviseur Saskia Grit van het UWV zegt dat de doorwerkende pensionado hard nodig is bepaalde sectoren met grote krapte. Grit: “We hebben in veel sectoren te maken met krapte maar vooral de tekorten in de zorg, het onderwijs, de industrie, het vervoer en de opslag zijn zorgwekkend. Die tekorten zullen door de vergrijzing verder oplopen.”

 

Op tijd in gesprek met oudere werknemer

Daarnaast geeft Grit aan dat werkgevers op tijd in gesprek moeten gaan met oudere werknemers. Grit: “Veel werkgevers laten het nu op het pensioen aankomen zonder expliciet te bespreken of een werknemer nog een rol wil of kan spelen. Misschien wil een werknemer best op dezelfde manier door of wil hij onder andere voorwaarden door: minder uren, andere taken, andere functie. Dat kun je allemaal in zo’n ‘exit-gesprek’ aankaarten.” Volgens Grit kan dat bijvoorbeeld tijdens een gesprek twee à drie jaar vóór de pensioendatum.

Hoogleraar veroudering, pensioen en levensloop (UMCG) Kène Henkens beaamt dat werkgevers in gesprek moeten met oudere werknemers om doorwerk-wensen te bespreken. Henkens zegt: “Uit onderzoek blijkt dat het heel belangrijk is dat de werknemer gevráágd wordt om door te werken. Dat is nu vaak niet zo. Het is meestal de werknemer zelf die informeert of het kan.” Ook zou een werkgever open moeten staan om te investeren in bij- of omscholing van oudere werknemers, volgens Annet de Lange, hoogleraar duurzame inzetbaarheid (Open Universiteit): “Het vooroordeel is dat investeren in deze groep niet meer loont, terwijl deze groep vaak stabieler is dan jongeren die sneller van baan wisselen.”

Bron: AD, 3 maart 2023

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper