Langdurige Post-COVID klachten treft 1 op de 8 Nederlanders
Uit onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat 1 op de 8 Nederlanders langdurige post-COVID klachten ervaart na een Covid-19 diagnose. Dat heeft verregaande gevolgen voor het dagelijkse privé en werkleven.

langdurige gevolgen van het corona virus
Effect van langdurige post-COVID klachten
UMCG-onderzoeker Manna Alma: “Mensen ervaren klachten op verschillende gebieden, zowel mentaal als fysiek. Ze omschrijven het als ontregeling, verstoring, disregulatie, een combinatie van heel veel blijvende klachten, en iets wat in je hele lijf zit. De invloed op hun leven is alomvattend en levensveranderend.”
Langer dan een jaar ziek na corona
Post-COVID zorgt voor een hoog ziekteverzuim; 1 op de 6 werknemers met post-COVID is langer dan 1 jaar ziek. Volgens het onderzoek kost een maand verzuim de werkgever ruim 3285 euro per persoon. Een werknemer met post-COVID die wel werkt is daarnaast 22% minder productief, stellen de onderzoekers van het UMCG.
Rol voor werkgever
Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van ondervraagden steun zegt te hebben ervaren van hun werkgever bij hun terugkeer naar de werkvloer. Als werkgever kun je op verschillende manieren zorgdragen voor een soepele(re) terugkeer naar de werkvloer door werk aan te passen indien dit nodig blijkt. Je kunt hierbij denken aan:
- Werk aanpassen door minder taken;
- Werk aanpassen door minder uren;
- Werk aanpassen door een flexibeler werkschema.
UMCG-onderzoek Sandra Brouwer geeft duiding waarom werkgevers dit zouden kunnen doen: “Werkgevers richten zich eerst vooral op kortetermijnoplossingen. Maar als de klachten aanhouden en er sprake is van blijvende beperkingen in het functioneren vraagt dit van werkgevers meer creatieve oplossingen om het werk duurzaam passend te maken.”
Bron: UMCG, 13 april 2023
Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper
Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:
- Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
- Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
- Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Afbouw inhouding huisvesting op minimumloon
Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer mogen inhouden op het minimumloon voor huisvesting. Momenteel is dit maximaal 25%, vooral toegepast bij arbeidsmigranten. Deze regeling wordt vaak als verdienmodel gebruikt, wat kan leiden tot uitbuiting. Daarom wordt de inhoudingsmogelijkheid stapsgewijs afgebouwd en in 2030 volledig afgeschaft.
Pay4me blijft in beweging
In een bewegende markt blijven we onze software ook continu ontwikkelen. Zo voeren wij verbeteringen door en breiden bestaande features verder uit. Twee recente ontwikkelingen zijn het nieuwe contractenscherm en de cao wijzer.