Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-pfp-lichte stijging

Lichte stijging arbeidsmarktkrapte in vierde kwartaal 2022

Uit een gezamenlijke analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt weer toeneemt sinds eind 2022. In het laatste kwartaal van 2022 stonden 123 vacatures open tegenover 100 werklozen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van het derde kwartaal.

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 14 februari 2023
Leestijd
Arbeidsmarktkrapte stijgt

Lichte stijging maar aantal werklozen en openstaande vacatures wel gedaald

Het aantal werklozen daalde nog harder dan de daling in het aantal openstaande vacatures in het laatste kwartaal van 2022. Het aantal werklozen daalde met 13.000, terwijl het aantal openstaande vacatures daalde met 7.000 naar 442.000 openstaande vacatures. Ook het aantal zzp’ers groeide volgens het onderzoek van CBS en TNO.

Vraag naar personeel per sector

Uit de analyse blijkt verder dat het aantal openstaande vacatures in de sectoren handel, zakelijke dienstverlening en zorg het grootst zijn. Daarna volgen de sectoren horeca en industrie; de twee sectoren waarin een groei waar te nemen is qua vraag naar personeel. Een duidelijke daling qua vacatures is te zien binnen de sector informatie en communicatie.

openstaande-vacatures-se
Vakbond FNV

Toename flexcontracten baart FNV zorgen

Vakbond FNV zegt zich zorgen te maken over de groei van het aantal mensen met flexcontracten. “Het CBS meldt dat meer mensen ‘flexcontracten met meer zekerheid hebben’, maar dat is nog steeds niet de zekerheid van een contract voor onbepaalde tijd”, stelt de bond. Daarbij merkt FNV op dat het aantal mensen met een vast contract vorig jaar is gedaald van 56,2 procent naar 55,5 procent.

“Onder jongeren (tot 25 jaar) zien we een forse toename in het aantal zzp’ers. De kans is groot dat zij schijn-zzp’ers zijn”, zegt FNV. Dat zijn mensen die opdrachten aannemen als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst zijn. “Het is te gek voor woorden dat je de ene dag nog in dienst kan zijn, bijvoorbeeld in de zorg, en de volgende dag op dezelfde werkplek als zzp’er kan beginnen”, aldus de vakbond.

Bron: Business Insider Nederland, 14 februari 2023

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper