Lichte stijging arbeidsmarktkrapte in vierde kwartaal 2022
Uit een gezamenlijke analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt weer toeneemt sinds eind 2022. In het laatste kwartaal van 2022 stonden 123 vacatures open tegenover 100 werklozen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van het derde kwartaal.

Lichte stijging maar aantal werklozen en openstaande vacatures wel gedaald
Arbeidsmarktkrapte stijgt
Het aantal werklozen daalde nog harder dan de daling in het aantal openstaande vacatures in het laatste kwartaal van 2022. Het aantal werklozen daalde met 13.000, terwijl het aantal openstaande vacatures daalde met 7.000 naar 442.000 openstaande vacatures. Ook het aantal zzp’ers groeide volgens het onderzoek van CBS en TNO.
Vraag naar personeel per sector
Uit de analyse blijkt verder dat het aantal openstaande vacatures in de sectoren handel, zakelijke dienstverlening en zorg het grootst zijn. Daarna volgen de sectoren horeca en industrie; de twee sectoren waarin een groei waar te nemen is qua vraag naar personeel. Een duidelijke daling qua vacatures is te zien binnen de sector informatie en communicatie.
Toename flexcontracten baart FNV zorgen
Vakbond FNV
Vakbond FNV zegt zich zorgen te maken over de groei van het aantal mensen met flexcontracten. “Het CBS meldt dat meer mensen ‘flexcontracten met meer zekerheid hebben’, maar dat is nog steeds niet de zekerheid van een contract voor onbepaalde tijd”, stelt de bond. Daarbij merkt FNV op dat het aantal mensen met een vast contract vorig jaar is gedaald van 56,2 procent naar 55,5 procent.
“Onder jongeren (tot 25 jaar) zien we een forse toename in het aantal zzp’ers. De kans is groot dat zij schijn-zzp’ers zijn”, zegt FNV. Dat zijn mensen die opdrachten aannemen als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst zijn. “Het is te gek voor woorden dat je de ene dag nog in dienst kan zijn, bijvoorbeeld in de zorg, en de volgende dag op dezelfde werkplek als zzp’er kan beginnen”, aldus de vakbond.
Bron: Business Insider Nederland, 14 februari 2023
Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper
Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:
- Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
- Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
- Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Nieuwe CAO voor Uitzendkrachten vanaf 1 januari 2026
De NBBU, de ABU en vakbond LBV hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Deze nieuwe cao heeft een looptijd van 3 jaar: van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2028. Met ingang van 1 januari 2026 verdwijnt de huidige systematiek van de inlenersbeloning. Er is een wijziging aangekondigd in fase 3: deze wordt in de toekomst verkort van 3 naar 2 jaar. De pensioenregeling wordt onderdeel van de toets op gelijkwaardigheid.
Afbouw inhouding huisvesting op minimumloon
Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer mogen inhouden op het minimumloon voor huisvesting. Momenteel is dit maximaal 25%, vooral toegepast bij arbeidsmigranten. Deze regeling wordt vaak als verdienmodel gebruikt, wat kan leiden tot uitbuiting. Daarom wordt de inhoudingsmogelijkheid stapsgewijs afgebouwd en in 2030 volledig afgeschaft.