Logo Pay for People

Lichte stijging arbeidsmarktkrapte in vierde kwartaal 2022

Uit een gezamenlijke analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt weer toeneemt sinds eind 2022. In het laatste kwartaal van 2022 stonden 123 vacatures open tegenover 100 werklozen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van het derde kwartaal.

Bericht 14 februari 2023
nieuws-pfp-lichte stijging

Lichte stijging maar aantal werklozen en openstaande vacatures wel gedaald

Arbeidsmarktkrapte stijgt

Het aantal werklozen daalde nog harder dan de daling in het aantal openstaande vacatures in het laatste kwartaal van 2022. Het aantal werklozen daalde met 13.000, terwijl het aantal openstaande vacatures daalde met 7.000 naar 442.000 openstaande vacatures. Ook het aantal zzp’ers groeide volgens het onderzoek van CBS en TNO.

Vraag naar personeel per sector

Uit de analyse blijkt verder dat het aantal openstaande vacatures in de sectoren handel, zakelijke dienstverlening en zorg het grootst zijn. Daarna volgen de sectoren horeca en industrie; de twee sectoren waarin een groei waar te nemen is qua vraag naar personeel. Een duidelijke daling qua vacatures is te zien binnen de sector informatie en communicatie.

Toename flexcontracten baart FNV zorgen

Vakbond FNV

Vakbond FNV zegt zich zorgen te maken over de groei van het aantal mensen met flexcontracten. “Het CBS meldt dat meer mensen ‘flexcontracten met meer zekerheid hebben’, maar dat is nog steeds niet de zekerheid van een contract voor onbepaalde tijd”, stelt de bond. Daarbij merkt FNV op dat het aantal mensen met een vast contract vorig jaar is gedaald van 56,2 procent naar 55,5 procent.

“Onder jongeren (tot 25 jaar) zien we een forse toename in het aantal zzp’ers. De kans is groot dat zij schijn-zzp’ers zijn”, zegt FNV. Dat zijn mensen die opdrachten aannemen als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst zijn. “Het is te gek voor woorden dat je de ene dag nog in dienst kan zijn, bijvoorbeeld in de zorg, en de volgende dag op dezelfde werkplek als zzp’er kan beginnen”, aldus de vakbond.

Bron: Business Insider Nederland, 14 februari 2023

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Lichte stijging arbeidsmarktkrapte in vierde kwartaal 2022