Uitzendbureaus zien toename arbeidsmarktkrapte

Uit onderzoek van brancheorganisatie ABU blijkt dat uitzendbureaus een toename zien in de arbeidsmarktkrapte. Ruim 95% van de respondenten ervaren een toename van de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het ABU-onderzoek bevestigt eerdere berichten waaruit bleek dat er schaarste is in de techniek, industrie en bouw. Daarentegen worden binnen de detailhandel, financiële instellingen en openbaar bestuur voldoende nieuwe werknemers gevonden.

Andere aanpak uitzendbureaus

De rol van uitzendbureaus is gestegen, ruim 76% van alle ABU-leden geeft in het onderzoek een toename te zien in de vraag om hulp van opdrachtgevers. Hierbij wordt hen vooral gevraagd te helpen bij het vinden van de juiste mensen. Bij de werving en selectie van nieuwe werknemers richten uitzendbureaus zich met name op nieuwe doelgroepen.

Daarnaast werken uitzendbureaus met langere arbeidsovereenkomsten om flexkrachten langer te binden. Ook wordt meer geïnvesteerd in de scholing van uitzendkrachten. Tevens vervullen ze een rol in de huisvesting van flexkrachten.

Top 10 kraptefuncties

In de top 10 van functies waarnaar de meeste vraag naar is, wordt vooral gezocht naar werknemers met een vakopleiding. Docenten in de exacte vakken en taaldocenten vormen de uitzondering. De volledige top 10 van kraptefuncties:

  1. Lassers;
  2. Operators;
  3. Chauffeurs;
  4. Timmermannen;
  5. (Service)monteurs;
  6. Assemblage-, plaat- en bankwerkers;
  7. Productiemedewerkers;
  8. Loodgieters en installateurs;
  9. Docenten (exact en talen);
  10. Lager bouwpersoneel.

Bron: FlexNieuws, 11 januari 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie