FD: FNV Offensief staat al ter discussie

Het Financieele Dagblad (FD) zegt in bezit te zijn van een actieplan met de naam FNV Offensief. Volgens het FD is het actieplan inmiddels afgezwakt, wat vervolgens zou moeten blijken uit interne FNV-documenten die het dagblad ook in bezit heeft.

Het plan wordt door de vakbond gepresenteerd als hét aanvalsplan waarmee de vakbond de politieke agenda de komende jaren wil domineren. Nu blijkt echter dat de neuzen bij de vakbond niet dezelfde richting op wijzen. Dit bleek eerder deze week al toen vicevoorzitter Mariëtte Patijn opstapte met als reden dat zij “binnen’ moest strijden, in plaats van buiten”.

FNV Offensief doelen

In het actieplan FNV Offensief staan louter positieve doelen geformuleerd. Zo streeft het naar gelijkheid tussen vaste- en flexbanen. Maar ook wordt de ambitie uitgesproken voor de verwezenlijking van een ‘goed pensioen’ voor iedereen. Daarnaast wordt ‘een hoger sociaal minimum’ omschreven als doel in het plan. In relatie tot flexibele arbeidsrelaties wordt in het plan geopperd dergelijke arbeidsrelaties 40% duurder te maken dan contracten voor onbepaalde tijd.

Vervolgens wordt in FNV Offensief gesteld dat er pensioenplicht komt voor alle werkenden. En dat arbeid herverdeeld dient te worden via een 32-urige werkweek. Verder streeft de vakbond naar het oprichten van een arbeidsmarktwaakhond, die ingrijpt bij misstanden en overtreders beboet.

Afgezwakt plan

Ruim 2000 FNV-leden moeten het vierjarenplan goedkeuren. Vooral de jaarlijkse kosten van zeven miljoen euro per jaar lijkt een struikelblok voor de leden. Hierover moeten de leden nog een stem uitbrengen. Dusver is er al een afgezwakt FNV Offensief voor het vierjarenplan waarin er een jaarlijks mandaat wordt voorgesteld. “Er wordt extra tijd uitgetrokken voor het verder bespreken van de strategie voor het bewerkstelligen van fundamentele verandering op de langere termijn, zodat de sectoren ook suggesties kunnen doen.” Zo valt te lezen in het FD.

Bron: FD, 12 januari 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie