
Zodra de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treedt op 1 januari 2020 verandert ook het ontslagrecht. De zogeheten cumulatiegrond wordt gelijktijdig toegevoegd aan het ontslagrecht. Advocaat Marius Winter van Juristen Arbeidsrecht Nederland legt uit hoe de huidige situatie is en wat er met de cumulatiegrond verandert.
Het huidige Nederlandse ontslagrecht biedt volgens OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) veel bescherming aan werknemers. Een werkgever moet bewijzen dat het ontslag volledig gegrond is op een bepaald punt. Met de cumulatiegrond kunnen meerdere punten samengevoegd tot één. Advocaat Winter legt uit: “De werkgever moet uitleggen en kunnen aantonen wat de reden voor het ontslag is. De meest voorkomende reden is een arbeidsconflict of disfunctioneren, en soms is dat een combinatie. Werknemers worden vaak beschermd door de kantonrechter, die die redenen strak toetst. In de helft van de gevallen gaat zo’n ontslag niet door.”
In de huidige situatie kan een werkgever op vier manieren overgaan tot ontslag. Winter: “Ontslaan kan op vier manieren: via het UWV, en dat gebeurt meestal als het bedrijf er slecht voor staat, via de kantonrechter, via een vaststellingsovereenkomst of ontslag op staande voet.” De kantonrechter gaat over het ontslag met cumulatiegrond.
Het ontslagrecht wordt uitgebreid, maar dit betekent niet dat alles een ontslagreden is of wordt. De volgende voorbeelden zijn bijvoorbeeld geen geldige ontslagredenen:
Bron: Nu.nl, 17 juli 2019
U heeft er misschien al iets over gehoord in het nieuws: de Wet arbeidsmarkt in balans, vaak kortweg WAB genoemd. In dit artikel brengen we je op de hoogte van de huidige status van de WAB, en wat het betekent voor de verschillende partijen.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.