Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Ondernemers met financiële problemen

Wie is er bang voor de DBA?

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 12 juli 2016
Leestijd

Laat de wet DBA doen waarvoor deze bedoeld is

Op 1 mei was het dan eindelijk zo ver: de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) trad in werking. Maandenlang werd er druk gespeculeerd over de gevolgen van de gevreesde vervanger van de VAR. Werkgevers zouden het risico niet aandurven, zzp’ers zouden massaal opdrachten mislopen en de wet zou ook geen oplossing zijn voor het probleem van schijnzelfstandigheid.

Niet nieuw

Ten tijde van dit schrijven is de wet DBA ruim een volle maand van kracht. Te vroeg voor een definitief oordeel, maar een goed moment voor een eerste inventarisatie. Volgens staatssecretaris Wiebes is er nog altijd geen reden tot zorg: het werken met modelovereenkomsten is administratief eenvoudiger dan het werken met de VAR was. Met de modelovereenkomsten kan een zzp’er direct aan de slag, zonder goedkeuring van de Belastingdienst vooraf zoals bij de VAR het geval was. En als overduidelijk is dat iemand als zzp’er werkzaam is, dan is het niet nodig om met een – door de Belastingdienst beoordeelde – modelovereenkomst te werken. Modelovereenkomsten zijn alleen bedoeld voor die gevallen waarin er twijfel bestaat over de aard van de arbeidsrelatie. Controleren of er sprake is van een dienstbetrekking is al sinds jaar en dag een taak van de Belastingdienst, waarbij altijd al bepalend is geweest hoeveel zeggenschap de opdrachtgever heeft over de werkwijze van een opdrachtnemer. Dergelijke controles zijn dus niet nieuw en de Belastingdienst heeft hier al veel ervaring mee. De situatie onder de wet DBA is dus niet nieuw of uniek en Wiebes verwacht niet dat opdrachtgevers ineens massaal geen zzp’ers meer inhuren.

Onduidelijkheden

Toch blijkt uit eerste ervaringen, dat zzp’ers wel degelijk negatieve effecten ondervinden van de nieuwe wet. Onduidelijkheid over de beoordeling van zelfstandigheid en de mogelijkheid van de Belastingdienst om achteraf alsnog schijnzelfstandigheid te constateren, maken het voor veel opdrachtgevers te risicovol om zzp’ers in te huren. Zo liet belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw weten dat sinds de invoering van de wet DBA, steeds meer bouwbedrijven met intermediairs werken of zzp’ers alleen inzetten als zij zich inschrijven als BV. Bedrijven blijken niet goed te weten waar zij staan met de nieuwe wet en zoeken, uit angst voor naheffingen, hun toevlucht in andere constructies. Uit peilingen vlak voor de invoering van de wet DBA, bleek 79% van de ondervraagde opdrachtgevers te verwachten minder zelfstandigen in dienst te nemen. Van de ondervraagde zelfstandigen verwachtte 74% minder opdrachten te krijgen. Ondanks de onduidelijkheden rond de wet DBA, blijkt het aantal mensen dat voor zichzelf begint, nog altijd te groeien. Nederland blijft toch bij uitstek een ondernemersland en zelfstandigen zullen altijd een essentieel onderdeel van onze economie zijn. Arbeidsmarktspecialisten dringen er bij de overheid dan ook op aan zorgvuldig met deze groep om te gaan en indien nodig de Wet DBA aan te passen.

Werk aan de winkel

Zzp-belangenbehartigers zijn over het algemeen wel tevreden met de nieuwe modelovereenkomsten; de risico’s worden nu beter gespreid over opdrachtgevers en opdrachtnemers. Maar er is zeker veel werk aan de winkel. Vooral op het gebied van voorlichting is een grote taak weggelegd voor de Belastingdienst. Want zolang er nog spookverhalen de ronde doen, die de angst van opdrachtgevers voeden en zzp’ers duperen, is de wet DBA nog weinig succesvol te noemen.

Voor het schrijven van de rubriek ‘informatie’ in het flexmagazine P.zine is gebruik gemaakt van de volgende bronnen: Belastingdienst.nl, Briskmagazine.nl en Nu.nl.

Hoe denkt ZZP Nederland over de wet DBA?

In P.zine tevens aandacht voor de visie van Frank Alfrink, directeur ZZP Nederland. In oktober 2015 schreven we n.a.v. zijn visie een zeer positief stuk over de invoering van de wet DBA. Niet heel verrassend, want ruim vijf jaar geleden riep de belangenbehartiger van zelfstandigen al op tot afschaffing van de VAR. Inmiddels is de nieuwe wet ingevoerd en klinkt ook veel kritiek. Hoe kijkt Alfrink er nu tegenaan, is hij nog steeds positief? U kunt het allemaal terug lezen in P.zine.

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de derde editie van 2016. Klik hier om alle artikelen uit deze editie van april online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper