Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Ontslagrecht voor uitzendkrachten verandert

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 23 juli 2015
Leestijd

Met de invoering van de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) op 1 juli 2015 verandert het ontslagrecht voor uitzendkrachten. Voortaan hebben zij, net als vaste medewerkers, recht op een transitievergoeding als zij na meer dan twee jaar worden ontslagen. Een maatregel die bedoeld is om uitzendkrachten sneller aan een vaste baan te helpen. Maar het omgekeerde lijkt nu het geval. Of valt het wel mee en is het nog te vroeg om te oordelen?

Aanpassingen ontslagrecht voor uitzendkrachten

Volgens de nieuwe Wwz hebben uitzendkrachten, die na twee jaar door een bedrijf worden ontslagen, vanaf 1 juli 2015 recht op een transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding varieert van eenderde tot een half maandsalaris per dienstjaar. Het maximale bedrag dat kan worden uitgekeerd is €75.000 of een jaarsalaris. Deze vergoeding wordt in beginsel betaald door het uitzendbureau, omdat dat de werkgever is van de uitzendkracht. Maar, zij zullen de kosten waarschijnlijk (deels) willen verrekenen met de opdrachtgevers. Verder mogen uitzendkrachten vanaf 1 juli 2015 met het nieuwe ontslagrecht voor uitzendkrachten na anderhalf jaar werken op ‘geen-werk-geen-loon-basis’ nog maximaal zes contracten in vier jaar krijgen. Tenzij ze tussentijds een halfjaar uit dienst zijn geweest, hebben ze daarna recht op een contract voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau (fase C/fase 4).

Extra kritisch

Deze maatregelen moeten er dus voor zorgen dat flexwerkers sneller doorstromen naar een vaste baan. Want door de inhuur van flexkrachten duurder te maken, zijn bedrijven eerder geneigd hen een vast dienstverband te geven. Toch? Die vlieger lijkt niet helemaal op te gaan en het omgekeerde lijkt zelfs het geval. Bedrijven kijken extra kritisch naar hun flexibele schil en ook uitzendbureaus staan niet te springen om uitzendkrachten een vast dienstverband te geven. Zo blijkt uit verhalen van flexkrachten die in aanloop naar de invoering van de wet plotseling werden ontslagen.

En nu?

Tijdens het schrijven van dit artikel is de Wwz nog niet in werking getreden en is het dus ook nog te vroeg voor een oordeel. Wel willen we graag de verwachtingen in kaart brengen en vroegen Maurice Limmen, voorzitter CNV Vakcentrale, Marco Bastian, directeur NBBU en Jurriën Koops, directeur ABU naar hun visie op de gevolgen van de Wwz voor flexkrachten. In de volledige editie van P.zine leest u ook de visie van Jeu Claes, voorzitter VPO, op de nieuwe wet.

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de derde editie van 2015. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper