Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

UWV: hogere werkdruk door het personeelstekort

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 20 augustus 2018
Leestijd

Uit onderzoek van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werkgevers vrezen voor een hogere werkdruk door het personeelstekort wat alsmaar toeneemt. Ruim 40% van de vacatures is moeilijk vervulbaar. Vorig jaar was dit slechts 33% volgens de werkgevers.

Hogere werkdruk

Omdat het moeilijker is om openstaande vacatures te vervullen denkt bijna 60% van de werkgevers dat het personeelstekort resulteert in een hogere werkdruk voor het huidige personeel. De hogere werklast heeft consequenties voor de kwaliteit van hun dienstverlening. Wat de hogere werkdruk betekent in de praktijk wordt niet duidelijk uit het UWV-onderzoek.

Toekomstbestendige oplossing

UWV-onderzoeker Katinka van Brakel oppert een aantal oplossingen voor de lange termijn. De hogere werkdruk kan bijvoorbeeld in de zorg worden opgevangen door taken van ene hoger opgeleide verpleegkundige aan een lager opgeleide verpleegkundige. Van Brakel: “Ik denk dat de sectoren waar een hoge werkdruk kan ontstaan, goed moeten gaan kijken naar oplossingen die voor de langere termijn houdbaar blijven. Dat kan bijvoorbeeld door werk op een andere manier in te delen en taken af te splitsen waardoor je ruimte creëert.”

Gebrek aan sollicitanten

De moeilijk vervulbare vacatures worden door uiteenlopende redenen niet vervuld. 63% van de werkgevers stekt dat er een gebrek was aan sollicitanten. Ook ontbrak het bij 27% van de sollicitanten aan relevante werkervaring. Slechts voor 37% van de moeilijk vervulbare vacatures heeft de werkgever weinig extra wervingsactiviteiten ondernomen.

Daarentegen heeft 63% van de werkgever wel extra moeite gedaan om geschikt personeel te werven. Een voorbeeld hiervan is het langer of opnieuw openstellen van de vacature. Een ander voorbeeld is het aanpassen van de functie-eisen. 14% van de werkgevers gaf aan dat zij de functie-eisen heeft aangepast. Ook zegt 32% van de werkgevers zelf actief op zoek te gaan naar geschikte kandidaten. Daarnaast werd gebruikgemaakt van wervingsbureaus door 19% van de werkgevers. Ruim 18% nam contact op met uitzendbureaus.

Omscholen of bijscholen

Door het personeelstekort en de vrees voor een hogere werkdruk zijn er werkgevers die hun nieuwe werknemer om- of bijscholen. Ruim 22% van de werkgevers geeft aan dat zij hun personeel opleiden tot een specifieke functie. UWV-onderzoeker Van Brakel geeft aan dat werkzoekenden ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun arbeidskansen. Van Brakel: “Ook zij moeten kijken of hun kennis up-to-date is. Indien nodig kunnen ze ook dingen bijleren die interessant zijn om hun baan toekomstbestendiger te maken.”

Bron: AD, 21 augustus 2018

Academy for Flex

Academy for Flex is het online scholingsplatform van Pay for People Group. Met Academy for Flex kunnen uw medewerkers zich persoonlijk ontwikkelen. Via een doelgericht persoonlijk ontwikkelplan kan uw medewerker zó getraind worden dat uw organisatie en uw medewerker erop vooruit gaan. In het cursusaanbod zit onder meer de online training klantvriendelijkheid. Uw medewerker leert door het volgen van de training hoe klantvriendelijkheid in de dagelijkse praktijk kan worden ingezet.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper