Logo Pay for People

Ruzie met de baas komt vaker voor dan gedacht

Uit onderzoek van work-lifeplatform Intermdiair blijkt dat 54% van de respondenten ruzie met de baas heeft gehad. Ook heeft 1 op de 5 werknemers een slechte band met de baas.

Bericht 13 februari 2019

Ruzie met de baas

De relatie tussen werknemers en hun leidinggevenden is niet bij iedereen goed. Ruzie met de baas komt vaker voor dan gedacht. Ter illustratie, 41% geeft aan soms een aanvaring te hebben met de baas, 11% vaak en 2% heeft heel vaak een aanvaring met zijn of haar manager. Onderzoeker Garikai van Weydom reageert: “We weten dat relaties op de werkvloer niet altijd helemaal perfect zijn. Maar we waren wel verrast dat de uitslagen zo extreem waren.”

Als werkgever is het zaak iets te doen aan de ruzies tussen werknemers en leidinggevenden. Van Weydom: “Als organisaties hier niets mee doen, gaat het geld kosten. Mensen gaan bang en met tegenzin naar hun werk, dat geeft stress en burn-outs. Ik denk dat dit iets is waar organisaties pro-actiever mee om moeten gaan”.

Angstcultuur

Als er een angstcultuur heerst binnen een organisatie is het volgens auteur Peter Fijbes voor werknemers lastiger om dit aan te kaarten. “Als er iets mis gaat tussen een werknemer en de leidinggevende, heeft het vaak te maken met wantrouwen. Je vreest dat als je iets doet, laat of zegt, het tot schade leidt op je werk. Dat is een vorm van angst.” Zegt Fijbes.

Het onderzoek van Intermediair maakt duidelijk dat werknemers niet durven te praten met hun leidinggevende. Ruim 18% durft het niet en 4% zegt dat het voor hem of haar absoluut niet mogelijk is een open gesprek aan te gaan.

Tips voor werkgevers

Fijbes heeft twee tips voor werkgevers bij het aanstellen van leidinggevenden. Fijbes: “Hij of zij moet twee dingen kunnen: contact maken met medewerkers op zo’n manier dat er interesse wordt getoond én hen de mogelijkheden geven om goed te functioneren. Een medewerker wil namelijk gezien worden en verantwoordelijkheden kunnen nakomen. Mist dit, dan is het heel moeilijk om je werk echt leuk te vinden.”

Bron AD, 12 februari 2019

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Ruzie met de baas komt vaker voor dan gedacht