In de zorg mag je na 45 jaar werken met pensioen
Werknemers in de thuiszorg en verpleeghuizen mogen na 45 jaar werken met pensioen. Dat is zo afgesproken in hun nieuwe cao. Dit geldt voor ruim 400.000 werknemers. De pensioenafspraak wordt toegejuicht en nagestreefd door vakbond FNV. Zo zegt FNV-bestuurder Minke Jansma het volgende: “Wij wilden niet wachten op de uitwerking van het pas gesloten pensioenakkoord.”
Na 45 jaar werken met pensioen
Na 45 jaar werken met pensioen is voor werknemers in de thuiszorg en verpleeghuizen de toekomstige nieuwe realiteit. Het (wettelijke) recht om na 45 jaar werken met pensioen te gaan is door gebrekkige administratie niet goed mogelijk. Daarentegen kan dit wel worden opgenomen in een cao volgens Jansma. “Wij hebben met de werkgevers afgesproken dat een oude arbeidsovereenkomst of pensioengegevens geldt als hard genoeg bewijs. Onze pensioenregel geldt daarmee ook voor een werknemer die begon in de gehandicaptenzorg en daarna in een verpleeghuis aan de slag ging.”
Ondanks het voornemen kleeft er nog wel een ‘boete’ op vervroegd met pensioen gaan. Jansma: “Natuurlijk zijn wij gebonden aan de wet. Het moet fiscaal mogelijk zijn. Maar we gaan ervan uit dat die boete inderdaad verdwijnt, zoals afgesproken.”
Recht op bereikbaar zijn
In de nieuwe cao voor werknemers in de thuiszorg en verpleeghuizen is het recht op onbereikbaar zijn opgenomen. Hiermee is het de tweede cao waarin dit recht is opgenomen. Eerder was de cao voor werknemers in de gehandicaptenzorg de eerste cao waarin dit recht werd opgenomen.
Bron: Trouw, 10 oktober 2019
Nieuwe CAO voor Uitzendkrachten
Per 30 december 2019 treedt de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten in werking. De nieuwe cao is nagenoeg een samenvoeging van de afzonderlijke cao’s van brancheorganisaties ABU en NBBU. Kortweg is de nieuwe cao een samenvoeging van het beste van de twee cao’s in een nieuwe cao. P.zine ging in gesprek met Noortje Hendrikx, algemeen directeur Tentoo. “De nieuwe cao is een duidelijke investering in kwaliteit, waarbij de waarde van uitzendwerk nog duidelijker wordt. Niet alleen voor de uitzendkracht, maar ook voor werkgevers die werken met een flexibele schil in hun personeelsbestand. De discussie waarin de aversie tegen het flexibele contract en de hosannastemming over het vaste contract groeien, wordt met de nieuwe cao hopelijk wat minder verhit.”.
Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper
Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:
- Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
- Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
- Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf
Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.
Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021
In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.