GroenLinks: Alleen nog noodzakelijk nachtwerk

payforpeople-nieuws-nachtwerk

GroenLinks pleitte vandaag in de Tweede Kamer voor minder nachtwerk en wil het alleen nog maar toestaan als het echt noodzakelijk is. Volgens de politieke partij is nachtwerk veel te ongezond en neemt het aantal mensen dat ’s nachts werkt alleen maar toe.

Voorzorgprincipe

GroenLinks baseert zich op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat nachtwerk de kans op diabetes 2, hart- en vaatziekten en slaapstoornissen vergroot. Het gaat om elk soort werk dat een verstoring kan geven van het dag- en nachtritme. Ook volgens de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde moet er goed  gekeken worden in welke gevallen het noodzakelijk is. Of zoals zij zeggen ‘we moeten het voorzorgprincipe toepassen.’

 

Nachtwerk is onvermijdelijk

Het aantal mensen dat ’s nachts werkt, neemt alleen maar toe. Inmiddels werkt 15 procent van de beroepsbevolking in de nachtelijke uurtjes. In een aantal sectoren is het onvermijdelijk, zoals de zorg en de industrie. Maar in andere gevallen moet goed gekeken worden of het echt noodzakelijk is. Eerder al pleitte GroenLinks voor het afschaffen van de standaardregel dat pakketten binnen een dag bezorgd moeten worden omdat dit ook voor een hoop onnodig nachtwerk zorgt.

 

Bron: BNR, 17 november 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie