Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

De voor- en nadelen van flexibilisering van de arbeidsmarkt

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 16 november 2016
Leestijd

Vandaag (17 november 2016) heeft het Centraal Planbureau (CPB) een rapport uitgebracht omtrent de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De flexibilisering kent economische voordelen, maar drukt volgens hen zwaar op de zwakkere groepen in de samenleving.  De groei van flexibele arbeid is in Nederland sterker dan in andere Europese landen. Als gevolg van Nederlandse wet- en regelgeving verschillen de kosten en risico’s tussen flexibele en vaste arbeidsrelaties. 4 van de 10 werkenden in Nederland hebben dan ook geen vast contract.

Nadelen van de flexibilisering

Het Centraal Planbureau onderstreept in het rapport de nadelen van flexwerk. Zij stellen dat flexwerkers en zzp’ers beter beschermd moeten worden als er meer regels gaan komen rondom de inzet van flexwerk. Verschillen in belastingen en premies stimuleren werkenden met een sterke arbeidsmarktpositie om zzp’er te worden, waarmee de verplichte solidariteit in het socialezekerheidsstelsel wordt vermeden. De verschillen in kosten en risico’s geven ook werkgevers en opdrachtgevers een prikkel om vaker voor flexibele arbeidsrelaties te kiezen. Door een keuze voor flexibele arbeid kunnen zij hun kosten en risico’s beperken. Deze keuze (van opdrachtgevers) kan juist weer nadelig uitpakken voor zzp’ers met een minder sterke onderhandelingspositie.

Zwakkere groepen

Op economische gronden valt niet te zeggen welk aandeel flexibele arbeidsrelaties in de beroepsbevolking wenselijk is. Een flexibele arbeidsmarkt heeft voordelen, zoals een sterker aanpassingsvermogen van de economie. De nadelen die aan flexibele arbeidsrelaties zijn verbonden, komen echter voor een betrekkelijk groot deel voor rekening van zwakkere groepen op de arbeidsmarkt. Een idee daarbij is het verkleinen van de verschillen tussen vast en flex. In het rapport draagt het planbureau verschillende oplossingen aan om de nadelen van flexwerk te beperken. Het gaat hierbij om politieke afwegingen.

Bron: CPB, 17 november 2016

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper