Daniël van Vuuren (CPB): Later is nu

open brief - daniël van vuuren

Beste jonge flexwerker,

 

Jouw leven ziet er anders uit dan dat van je ouders op deze leeftijd. Zij hadden het in het begin misschien lastig door de hoge werkloosheid, maar kregen hun zaken al gauw goed voor elkaar: een gezin, een koophuis en een vast arbeidscontract. Jij daarentegen, geniet nog van de vrijheden van een flexibel bestaan. Je kiest werk dat nu bij je past en als je toe bent aan iets nieuws, wissel je net zo makkelijk weer van baan. Je woont in een leuk huurhuis en kan goed rondkomen van je huidige verdiensten. De toekomst is nog ver weg en wie dan leeft, wie dan zorgt, toch?

 

De tijden zijn nu flink veranderd. Je leven lang voor dezelfde baas werken: wie wil dat nog? Toch hadden je ouders het voordeel dat hun baas zich verantwoordelijker voelde voor hun ontwikkeling. Jij staat er meer alleen voor; de keerzijde van vrijheid.

 

“Je hoeft nog geen kant en klaar plan te hebben, maar kijk alvast om je heen.”

 

Er is niets mis met regelmatig wisselen van baan. Het kan je juist heel ver brengen, als je zorgvuldig kiest tenminste en elke volgende werkplek beschouwt als een investering in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Doe je dit niet, dan is elke volgende baan slechts meer van hetzelfde zonder dat het echt iets toevoegt aan jouw menselijk kapitaal. Zeker als je een fysiek (zwaar) beroep hebt, is het belangrijk om nu al na te denken over je toekomst. Je hoeft nog geen kant en klaar plan te hebben, maar kijk alvast om je heen. Als je bij een klant bent, vraag dan eens wat voor werk zij nu precies doen en wat daarvoor nodig is. Misschien is het ook wel iets voor jou, als het straks na je 45e te zwaar is om nog stukadoor te zijn.

 

Wat je ook niet moet vergeten – en niet moet onderschatten – is het verschil in sociale bescherming bij een vast en een flexibel contract. De vrijheid van een flexibel dienstverband verandert in een beperking op het moment dat je ziek wordt of je je baan verliest. En we moeten allemaal langer doorwerken; nog een belangrijk verschil tussen jou en jouw ouders. Des te meer reden om zuinig op jezelf te zijn en goed vooruit te plannen.

 

Kortom, zorg dat je goed voorbereid bent op je toekomst. Denk niet alleen aan nu, maar ook aan later. Want later wil je het minstens net zo fijn hebben als nu.

 

Succes!

 

Hartelijke groet,

Daniël

 

Daniël van Vuuren is sectorhoofd Publieke Financiën bij het Centraal Planbureau (CPB) en bekleedt aan de Tilburg University de leerstoel Sociale Zekerheid en Economie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie