Logo Pay for People

Werkgever huurt liever uitzendkracht in dan zzp’er

Veel werkgevers ruilen de zzp’er in voor een uitzendkracht. Zij willen geen risico lopen en nemen daarom voor lief dat een uitzendkracht een stuk duurder is. Dat zeggen fiscalisten die grote bedrijven adviseren in het FD.

Bericht 27 februari 2017

Werkgevers willen geen risico lopen

Bij veel werkgevers is er nog steeds verwarring over wanneer een opdracht die ze aan een zzp’er verstrekken gezien wordt als schijnconstructie. “Voor 10.000 euro koop je de garantie dat je achteraf geen gedoe krijgt.” Daarom kiezen velen om opdrachten niet meer aan zzp’er te vergeven, maar uitzendkrachten in te huren. Dat stellen Boris Emmerig van Holla Advocaten, Aleid Langevoord van Loyens & Loeff en Jan-Bertram Rietveld van EY in het FD.

De wet DBA had werkgevers en werknemers duidelijkheid moeten geven, maar bracht juist meer onzekerheid met zich mee. “Er is meer voor nodig dan roepen dat bedrijven tot 1 januari 2018 geen boetes krijgen”, zegt Emmerig tegen de krant. “De wet blijft gewoon van kracht. Dit soort concerns zijn olietankers, zij vragen om zekerheden. Als die uitblijven, keer je ze niet zomaar om.”

Het gevolg is dat veel zzp’ers werk verliezen. Bedrijven willen de opdrachten niet meer uitgeven. De fiscalisten concluderen dat voor al in de bouw, bij banken en verzekeraars en de mediawereld dit een serieus probleem is.

Wirwar van antwoorden

Bedrijven die de Belastingdienst raadpleken over de inhuur van zzp’ers, krijgen een ‘wirwar van antwoorden’. De wet maakt onderscheid tussen een opdracht en arbeidsovereenkomst, maar de Belastingdienst noemt een opdrachtovereenkomst een arbeidsovereenkomst. Fiscalisten merken dat Belastingmedewerkers gefrustreerd raken en zouden snakken naar het moment waarop de Wet DBA van tafel gaat. Bij payrollers en uitzendkrachten hebben bedrijven dit probleem niet, omdat mensen daarbij in dienst zijn van een payrollbedrijf of uitzendbureau. Zij dragen sociale premies af.

De fiscalisten stellen voor om de (on)afhankelijkheid van opdrachtnemers te bepalen aan de hand van het tarief en duur van de opdracht. Ook moet er gekeken worden of er mensen in dienst zijn met dezelfde taak. Deze criteria zou beter aansluiten bij de rechtspraktijk. De ‘afhankelijke ondernemer’ kan beschermd worden door hem onder het arbeidsrecht te laten vallen.

Bron: RTL, Personeelsnet, 28 februari 2017

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Werkgever huurt liever uitzendkracht in dan zzp’er