Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Ondernemers met financiële problemen

MKB Belangen: zzp’ers zijn doodsbang

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 3 augustus 2016
Leestijd

MKB Belangen deed tien weken nadat de VAR werd vervangen door de wet DBA een onderzoek naar de stand van zaken onder zzp’ers en opdrachtgevers. De wet DBA verving per 1 mei 2016 de VAR. MKB Belangen keek daarbij onder andere naar de bekendheid en of er al gebruik van gemaakt werd. Aan dit onderzoek deden 2.000 zzp’ers en opdrachtgevers mee. Maar liefst 94 procent van de deelnemende zzp’ers maakte in het verleden gebruik van de VAR.  Opvallend is dat een hoog percentage, te weten 85, het werken met een modelovereenkomst uitstelt. Aan de bekendheid ligt het niet; 88 procent van de deelnemers, zowel ondernemers als zzp’ers, is bekend met de wijziging van VAR naar wet DBA.

Wet DBA heeft gefaald

Adrienne van Veen, directeur MKB Belangen: “Op dit moment durven we bijna te stellen dat de introductie van de wet DBA heeft gefaald. Uit het onderzoek blijkt dat nog maar heel weinig zzp’ers en opdrachtgevers een modelovereenkomst hebben ingevuld. Van degenen die het wel deden komen veel klachten. Van de 85 procent die het nog niet heeft gedaan is de helft bang om niet door de toetsing te komen. Dat is vreselijk!”

Zzp’ers zijn bang

Uit het onderzoek van MKB Belangen bleek dat de helft van de zzp’ers bang is. Van de ondervraagden, die al gebruik hebben gemaakt van de modelovereenkomsten, vond 52% het moeilijk in te vullen. Daarbij denkt 62% dat er fouten in staan en als de opdrachtgever de overeenkomst liet toetsen door de Belastingdienst vond ruim 63% dat het lang duurde voordat zij een bericht kregen.

En wat vinden de opdrachtgevers?

Meer opdrachtgevers dan zzp’ers (van de ondervraagden) hebben de stap al gemaakt richting een modelovereenkomst. Namelijk 27 t.o.v. 15 procent. Hiervan geeft 40% aan geen geschikte overeenkomst te kunnen vinden. Ook ruim 52% had moeite met het invullen van de overeenkomst en 60% verwacht dat er fouten in zullen staan.

Iets meer opdrachtgevers dan zzp’ers hebben de stap richting modelovereenkomst al gemaakt (27 t.o.v. 15 procent). Hiervan geeft 40 procent aan geen geschikte modelovereenkomst te kunnen vinden, had 52 procent moeite met invullen en denkt 60 procent dat er fouten in staan. Voor 90 procent van de modelovereenkomsten betrof het een zzp’er die voorheen met een VAR voor dezelfde opdrachtgever werkte. Een kleine 45 procent laat de overeenkomst toetsen; hiervan wordt maar liefst 41 procent afgekeurd.

MKB Belangen: de conclusie

Zowel opdrachtgevers als zzp’ers nemen een afwachtende houding aan ten aanzien va de wet DBA. Er wordt nog weinig gebruikgemaakt van de modelovereenkomsten. Degenen die er al wel gebruik van maken vinden het vooral moeilijk. De modelovereenkomsten zijn niet op elke situatie van toepassing, ze zijn lastig in te vullen, er staan fouten in, en als er getoetst moet worden door de Belastingdienst duurt het te lang voordat er een advies komt.

Twee weken geleden stuurde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën een overzicht naar de Tweede Kamer waaruit bleek dat een op drie van de (op dat moment) 2400 behandelde modelovereenkomsten werd afgekeurd door de fiscus. MKB Belangen is bang dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

Bron: MKBBelangen.nl, 30 juli 2016

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper