Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
gaan we erop vooruit?

Onrust over het inkorten op de Wajong uitkering

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 12 juli 2017
Leestijd

Zo’n 75.000 jongeren met een Wajong uitkering kregen de afgelopen maanden een brief op de deurmat met daarin de tekst: u bent arbeidsongeschikt en daarom krijgt u per 2018 minder uitkering. Hoewel het korten op de uitkering al in 2013 is afgesproken, ontstaat er nu onrust. De bezuiniging voelt, nu de economie aantrekt, onrechtvaardig aan.

Waarom wordt er ingekort?

In 2013 werd er besloten dat de Wajong in 2018 terug moet naar 70% van het minimumloon, omdat er in de Participatiewet is afgesproken dat er vanaf 2015 extra banen zouden komen voor arbeidsbeperkten. Hierdoor zouden Wajongeren met een arbeidsvermogen sneller aan het werk kunnen. Het gaat dus niet alleen om bezuinigen. Het inkorten op een Wajong uitkering betekent voor een alleenstaande Wajongere al snel €80 per maand minder. Op dit moment krijgen Wajongeren nog 75% van het minimumloon.

FNV krabbelt terug

Vakbond FNV ondertekende in 2013 nog het akkoord waarin de korting werd afgesproken. Nu willen ze dat de korting wordt teruggedraaid. De bond stuurde hierover een brief aan de informateur. In deze brief wordt uitgelegd dat de bezuiniging onnodig zou zijn. Ook wijst het FNV de informateur erop dat de beloofde banen voor arbeidsbeperkten er niet zijn. Er zijn sinds 2015 bijna 23.000 banen bijgekomen tegenover 75.000 gekorte Wajongeren. Dat is niet genoeg. Daarnaast blijkt ook dat het werk vaak niet geschikt is.

Ook in de Tweede Kamer wordt er gediscussieerd over de korting op de Wajong uitkering. Vorige week nog bracht Jasper van Dijk (SP) een motie in stemming om af te zien van de korting. Doordat de formatiepartijen niet instemden haalde de motie het niet. Van Dijk geeft aan niet op te geven.

Bron: EenVandaag Economie, 13 juli 2017.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper