Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-payrforpeople-onderzoeksrapport ing

ING: Nieuwe regelgeving maakt zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht

In het rapport Vooruitzicht flexbranche (juli, 2022) voorspelt ING een lager groeitempo voor de flexbranche in 2023. Onder andere de personeelstekorten en de toegenomen kans op een recessie, zorgen voor afvlakking van het groeitempo. Het grootste risico vormt de veranderende regelgeving ten behoeve van de hervorming van de arbeidsmarkt.

Gepubliceerd door:
Geplaatst op 11 augustus 2022
Leestijd
Onderzoeksrapport Vooruitzicht flexbranche

Zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht

“De groei in de flexbranche, bestaande uit uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollers, vlakt dit jaar af”, stelt ING-econoom Katinka Jongkind vast. Jongkind baseert haar verwachting op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en ramingen gemaakt door ING Research. In het onderzoeksrapport Vooruitzicht flexbranche worden de cijfers in kaart gebracht en van context voorzien:

‘Naar verwachting bedraagt de volumegroei, gemeten in het aantal uitzenduren, in 2022 circa 4%. Vanwege de toegenomen kans op een recessie verwachten we dat de vraag naar flexwerkers eind 2022, begin 2023 afzwakt. Voor 2023 wordt met circa 3% dan ook een lagere volumegroei verwacht. Daarmee is de sector eind 2023 qua volume nog altijd niet terug op het pre-coronaniveau.’

 

Hervorming arbeidsmarkt

Het kabinet werkt momenteel aan een hervorming van de arbeidsmarkt. Deze hervorming wordt gerealiseerd aan de hand van nieuwe regelgevingen. Jongkind verwacht dat hier het grootste risico ligt voor flexbedrijven. De regels voor uitzendkrachten zullen namelijk eerder ingaan dan voor zzp’ers, met een ongelijk speelveld als gevolg.

ING verwacht dat werkgevers vaker aankloppen bij zzp’ers, omdat werkgevers de uitzendkrachten te duur vinden. Jongkind ziet dat de verschuiving nu al plaatsvindt: “Omdat de krappe arbeidsmarkt een blijver is, durven steeds meer mensen het risico aan om voor zichzelf te beginnen. Zij kunnen dan zelf onderhandelen over het salaris en werktijden naar eigen voorkeur bepalen.”

Uitzendkrachten worden hoe dan ook duurder dan ze nu zijn. Het kabinet heeft besloten dat uitzendkrachten na drie, in plaats van vijf en een half jaar, recht hebben op een vast contract. Ook worden oproep- en nulurencontracten vervangen door basiscontracten die werkzekerheid garanderen.

Flexcontracten mogen alleen worden ingezet tijdens zogenaamde ‘piek-en-ziek-beleid’: bij veel overheid of als vaste krachten ziek zijn. Met ingang van de nieuwe regels worden zelfstandigen ook duurder voor bedrijven. Zzp’ers worden namelijk verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De verwachting is dat de premiekosten worden doorberekend in hun salarisonderhandelingen.

Bronnen: ING, Trouw

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper