Logo Pay for People

ING: Nieuwe regelgeving maakt zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht

In het rapport (juli, 2022) voorspelt ING een lager groeitempo voor de flexbranche in 2023. Onder andere de personeelstekorten en de toegenomen kans op een recessie, zorgen voor afvlakking van het groeitempo. Het grootste risico vormt de veranderende regelgeving ten behoeve van de hervorming van de arbeidsmarkt.

Bericht 11 augustus 2022
nieuws-payrforpeople-onderzoeksrapport ing

Onderzoeksrapport vooruitzicht flexbranche

“De groei in de flexbranche, bestaande uit uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollers, vlakt dit jaar af”, stelt ING-econoom Katinka Jongkind vast. Jongkind baseert haar verwachting op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en ramingen gemaakt door ING Research. In het onderzoeksrapport Vooruitzicht flexbranche worden de cijfers in kaart gebracht en van context voorzien:

‘Naar verwachting bedraagt de volumegroei, gemeten in het aantal uitzenduren, in 2022 circa 4%. Vanwege de toegenomen kans op een recessie verwachten we dat de vraag naar flexwerkers eind 2022, begin 2023 afzwakt. Voor 2023 wordt met circa 3% dan ook een lagere volumegroei verwacht. Daarmee is de sector eind 2023 qua volume nog altijd niet terug op het pre-coronaniveau.’

Hervorming arbeidsmarkt

Het kabinet werkt momenteel aan een hervorming van de arbeidsmarkt. Deze hervorming wordt gerealiseerd aan de hand van nieuwe regelgevingen. Jongkind verwacht dat hier het grootste risico ligt voor flexbedrijven. De regels voor uitzendkrachten zullen namelijk eerder ingaan dan voor zzp’ers, met een ongelijk speelveld als gevolg.

ING verwacht dat werkgevers vaker aankloppen bij zzp’ers, omdat werkgevers de uitzendkrachten te duur vinden. Jongkind ziet dat de verschuiving nu al plaatsvindt: “Omdat de krappe arbeidsmarkt een blijver is, durven steeds meer mensen het risico aan om voor zichzelf te beginnen. Zij kunnen dan zelf onderhandelen over het salaris en werktijden naar eigen voorkeur bepalen.”

Uitzendkrachten worden hoe dan ook duurder dan ze nu zijn. Het kabinet heeft besloten dat uitzendkrachten na drie, in plaats van vijf en een half jaar, recht hebben op een vast contract. Ook worden oproep- en nulurencontracten vervangen door basiscontracten die werkzekerheid garanderen.

Flexcontracten mogen alleen worden ingezet tijdens zogenaamde ‘piek-en-ziek-beleid’: bij veel overheid of als vaste krachten ziek zijn. Met ingang van de nieuwe regels worden zelfstandigen ook duurder voor bedrijven. Zzp’ers worden namelijk verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De verwachting is dat de premiekosten worden doorberekend in hun salarisonderhandelingen.

Bronnen: ING, Trouw

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / ING: Nieuwe regelgeving maakt zzp’er aantrekkelijker dan uitzendkracht