Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

ICT-sector werft personeel in het buitenland

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 14 februari 2018
Leestijd

Eerder deze week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een rapport waaruit blijkt dat Nederland te maken heeft met een gespannen arbeidsmarkt. De personeelsschaarste is binnen de informatie- en communicatiesector zeer groot. Hierdoor werft de ICT-sector personeel in het buitenland.

Personeel in het buitenland

Het tekort aan personeel is groot binnen de ICT-sector. IT-ontwikkelaar Roos Tij: “Ik had vacatures echt een jaar openstaan, en kreeg niks binnen. De mensen die wel beschikbaar zijn, hebben niet de juiste kwaliteiten of zijn freelancer en daardoor hartstikke duur.” Het aantal vacatures binnen de sector is per duizend werknemers met 7% gestegen. Hierdoor richten bedrijven zich bij de werving van geschikt personeel op het buitenland.

De werving van ICT-personeel gaat niet via de eigen website of via social media en cv-platform LinkedIn. “Ik had vacatures verspreid op social media. Maar zonder veel succes. Developers zitten niet op social media, en ook niet op LinkedIn.” Zegt Tij. Hierop besloot Tij haar focus te richten op vacatureplaatsingen op buitenlandse websites. Met succes, want er werden in de afgelopen drie jaar bijna 20 nieuwe personeelsleden verwelkomt.

Werven in het buitenland

Tij geeft aan dat er een hele procedure aan voorafgaat voordat ze een nieuwe werknemer aanneemt. De werving en selectie is arbeidsintensief. Tij: “Als ik een goed cv zie, doen we eerst twee Skype-interviews. Zijn we tevreden, dan laten we de persoon naar Nederland vliegen voor twee dagen. Die draait dan twee dagen mee en krijgt een opdracht. Aan het eind van die twee dagen bieden we een contract aan, of we wijzen ze af.”

Scholing van personeel

Personeel in het buitenland werven stond enige tijd geleden ter discussie doordat CNV-voorzitter Maurice Limmen opriep tot een rem op buitenlandse werknemers. Ondanks het tekort aan geschoold ICT-personeel binnen eigen landsgrenzen probeert de ICT-sector te werven in Nederland. Door middel van scholing van mensen zonder ICT-ervaring worden er honderden onervaren mensen opgeleid tot programmeur of data-analist.

Een voorbeeld hiervan is wervingsbureau Calco. “Het maakt niet uit wat mensen gestudeerd hebben. Wij zijn niet op zoek naar ICT’ers, maar naar slimme mensen die complexe systemen snel leren begrijpen”, zegt Margo Renes, recruiter bij Calco.

Bron: NOS, 14 februari 2018

Academy for Flex

Academy for Flex is het online scholingsplatform van Pay for People Group. Met Academy for Flex kunnen uw medewerkers zich persoonlijk ontwikkelen. Via een doelgericht persoonlijk ontwikkelplan kan uw medewerker zó getraind worden dat uw organisatie en uw medewerker erop vooruit gaan. In het cursusaanbod zit onder meer de online training klantvriendelijkheid. Uw medewerker leert door het volgen van de training hoe klantvriendelijkheid in de dagelijkse praktijk kan worden ingezet.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper