Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Google for Jobs gaat concurrentie aan vacaturebanken

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 20 juni 2017
Leestijd

Google kondigde in mei dit jaar op Google I/O aan dat het gaat starten met een nieuwe uitbreiding in de zoekresultaten. Met Google for Jobs worden de zoekresultaten verrijkt met actuele vacatures als de zoekopdracht van de gebruiker “vacature in” bevat. Hiermee wil Google gebruikers nog sneller het meest relevante resultaat tonen.

Bereik sneller kandidaten met Google zoekresultaten

Google lanceert dit nieuwe initiatief. Google for Jobs zal het hele web afzoeken en miljoenen vacatures verzamelen en rangschikken. Het gevolg: vacatures worden makkelijker vindbaar voor werkzoekenden.

Een Google zoekopdracht naar ‘vacature salesmanager Rotterdam’ of ‘vacature online marketeer’ zal binnenkort verschillende openstaande vacatures bovenaan de zoekresultaten tonen. Met Google Jobs wordt het voor werkzoekenden mogelijk de resultaten verder te verfijnen op benodigde ervaring, salarisindicatie, standplaats, aantal uren per week en zelfs de beschikbaarheid via openbaar vervoer.

CEO Sundar Pichai liet tijdens het jaarlijkse Google I/O congres voor software ontwikkelaars weten dat hij er van overtuigd is dat Google ‘de code kan kraken’ als het gaat om het matchen van de juiste kandidaat voor vacatures. Hij vervolgt: “De uitdaging om werkzoekenden sneller en beter te informeren over vacatures is eigenlijk hetzelfde als vele andere zoekopdracht uitdagingen die we eerder hebben opgelost”. Pichai hoopt dat de nieuwe job zoekfunctie van Google nieuwe mogelijkheden biedt voor werkzoekenden, die vaak niet weten dat er een baanoptie is ‘direct naast de deur’.

Samenwerking

Als een zwaargewicht zoals Google de markt betreedt is dat natuurlijk even slikken voor de huidige spelers. Huidige marktleider is Indeed met wereldwijd 20 miljoen vacatures en 200 miljoen unieke bezoekers per maand. Indeed CEO Chris Hyams: “We zijn blij om te zien dat, na 13 jaar dat Indeed gestart is, Google wakker is geworden met het feit dat het zoeken naar banen een van de belangrijkste zoekopdrachten in iemands leven is”.

Andere vacaturebanken, zoals Monster en CareerBuilder, sluiten bij Google aan als partner. Een ongebruikelijke samenwerking van verschillende belanghebbenden.

Het einde van vacaturebanken?

Google speurt het web af en verzamelt vacatures uit reeks bronnen, zoals Glassdoor, Facebook, LinkedIn en ZipRecruiter. “Het doel is om de rendement van kandidaat-matching te vergroten” zegt Nick Zakrasek, product manager van Google search.

Betekent dit het einde van vacaturebanken? Nee, de kans van het verschijnen van uw vacatures in de zoekresultaten neemt alleen toe. Werkzoekenden worden na de klik doorgestuurd naar de website met de vacature om daar te reageren. Google for Jobs wordt binnenkort actief in Amerikaanse zoekresultaten. Wanneer de Nederlandse zoekresultaten volgen is niet bekend.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper