Blijvende effecten op arbeidsmarkt door coronacrisis

werk-privé balans

De coronacrisis veroorzaakt langdurige zo niet blijvende economische schade, zo schrijft de Autoriteit Financiële Markten. Het bruto binnenlands product (BBP) zou permanent lager kunnen uitvallen na de crisis. Voor de middellange termijn denkt de marktautoriteit dat de werkloosheid zal stijgen en de arbeidsmarkt verandert.

 

Ongekende krimp

Als gevolg van de coronapandemie maakt de Nederlandse economie een periode van ongekende krimp door, die gepaard gaat met oplopende werkloosheid. De vooruitzichten op economisch herstel zullen in belangrijke mate afhangen van het verdere verloop van de pandemie, maar de kans is aanzienlijk dat de coronacrisis leidt tot blijvende economische schade en langdurige effecten op de arbeidsmarkt.

 

Overstappen naar andere sectoren

De crisis zal volgens AFM nog jaren effect hebben op de werkloosheid en het bbp kan langdurig of permanent lager uitvallen. Het effect op de arbeidsmarkt is groot, niet alleen omdat mensen langdurig werkloos kunnen raken, maar ook omdat arbeiders overstappen naar andere, economisch gezondere sectoren. Ook verandert er veel in de vraag per sector, omdat sommige sectoren een stijging zien (bijvoorbeeld posterijen en zorg) terwijl andere hard geraakt worden (detailhandel, horeca, et cetera). Verder staan pensioenfondsen, zzp’ers, verzekeraars en huishoudens onder druk door de aanhoudende crisis.

 

Bron: CM, 4 november 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie