Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Belg met zwaar beroep wel met vroegpensioen

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 2 april 2018
Leestijd

Belgische werknemers met een zwaar beroep kunnen twee tot zes jaar eerder met pensioen. Dat heeft het Belgische kabinet besloten. Onze zuiderburen moeten nog wel een lijst met zware beroepen samenstellen. In tegenstelling tot de Nederlandse overheid erkent het Belgische kabinet het zware beroep. Daarentegen ondervindt het dezelfde problemen met de definitie van een zwaar beroep.

Waarom wordt er onderscheid gemaakt?

Net zoals in Nederland wordt in België de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar. Waar in Nederland de pensioenleeftijd stapsgewijs verhoogd wordt naar 67 jaar in 2020, geldt in België de verhoogde pensioenleeftijd pas in 2030. In beide landen heeft dit geleid tot verhitte discussies, vooral omtrent beroepen die als ‘zwaar’ worden beschouwd. Het is echter lastig te bepalen wat een zwaar beroep is. Vaak worden fysieke beroepen zoals stratenmaker gezien als een zwaar beroep. Vanuit de arbeidsmarkt werd vervolgens terecht gevraagd of een leraar middelbaar onderwijs ook als zwaar beroep gezien mag worden.

Wat is een zwaar beroep?

In Nederland wordt geen onderscheid gemaakt tussen een licht en zwaar beroep. De pogingen om hierin een verschil te maken qua definiëring zijn allen gestrand. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) herhaalde kortgeleden nog dat kabinet-Rutte III geen heil ziet in een nieuwe poging. Koolmees: “Ik heb echt geen zin om die discussie van de afgelopen acht jaar nog een keer te voeren.”

De definitie van een zwaar beroep vormt bij onze zuiderburen ook een discussiepunt. Zij hebben echter al wel een lijst met criteria opgesteld. Zo worden fysiek zwaar, gevaarlijk of onregelmatig werk genoemd als criteria. Ook stress door werk wordt genoemd als verzwaring van een beroep.

Bron: FD, 30 maart 2018

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper