Logo Pay for People

10 tips: vakantiekrachten werven en laten werken

Tijdens de zomermaanden gaan veel werknemers op vakantie. Werknemers met kinderen zijn tijdens de zomermaanden gebonden aan de schoolvakanties. Daarnaast hebben bouwbedrijven te maken met de bouwvak. Gedurende de maanden juli en augustus maken veel bedrijven gebruik van vakantiekrachten. Hieronder volgen 10 tips om vakantiekrachten te werven en zo goed mogelijk te laten functioneren.

Bericht 1 augustus 2018

Werven van vakantiekrachten

Tip #1: Plaats een lokale oproep

Het ouderwetse kaartje op het bord in de lokale supermarkt is een perfecte plek om nieuwe vakantiekrachten te attenderen op uw vacature. Een bijkomend voordeel: het vacaturekaartje wordt zowel door de vakantiekracht als door zijn of haar directe omgeving opgemerkt.

Tip #2: Plaats de vacature met salaris

Als u op zoek bent naar een tijdelijke vakantiekracht die tijdens zijn of haar zomervakantie wat wil bijverdienen voor een aanstaande vakantie is het aan te raden de hoogte van het salaris te melden. Daarnaast is het handig om in de vacature te vermelden of het mogelijk is om flexibel te kunnen werken.

Tip #3: Benader vakantiekrachten van voorgaande jaren

Heeft u tijdens in voorgaande jaren al gewerkt met vakantiekrachten en was u zeer tevreden over een aantal van hen? Neem dan contact met hen op met de vraag of ze wederom op zoek zijn naar een vakantiebaan. Ook kunt u dezelfde vraag neerleggen bij avond- en weekendkrachten.

Tip #4: Werf via social media

Vakantiekrachten kunt u ook werven via social media. Bekijk bijvoorbeeld of er groepen of pagina’s zijn waarin gebruikers vacatures plaatsen.

Wetgeving voor jonge medewerker

Tip #5: Ben op de hoogte wat voor werkzaamheden uw vakantiekracht mag uitvoeren

Voordat u een 15-jarige aan het werk zet moet u zich wel bedenken welke werkzaamheden uw jonge vakantiekracht mag uitvoeren. U bent als werkgever door wetgeving gebonden u zich te houden aan bepaalde regelgeving bij de inzet van minderjarige werknemers.

Vakantiekracht aan het werk

Tip #6: Eerste dag voorbereiden

Gefeliciteerd, u heeft een vakantiekracht gevonden die geschikt is voor de tijdelijke invulling van de vacature. De eerste dag van uw nieuwe medewerker wilt u zo soepel mogelijk laten verlopen. Wat moet u daar op voorhand voor doen? Zorg in ieder geval dat uw nieuwe medewerker gelijk aan het werk kan. Denk daarbij aan het beschikbaar stellen van inlogcodes en een account waarop gewerkt kan worden. Daarnaast moet u een duidelijke taakomschrijving kunnen overleggen aan uw nieuwe kracht. Koppel ook een ervaren werknemer aan uw nieuwe vakantiekracht zodat het inwerktraject soepel verloopt.

Tip #7: Geef feedback over de voortgang

Een zomerbaan is niet een simpele manier om geld te ontvangen, er moet ook echt gewerkt worden. Geef uw vakantiekracht daarom feedback over de uitgevoerde werkzaamheden.

Tip #8: Stel de vakantiekracht voor aan het ‘vaste’ personeel

Behandel een vakantiekracht zoals u een nieuwe ‘vaste’ medewerker zo behandelen. Hier hoort een voorstelronde bij, zodat uw tijdelijke kracht weet wie wat doet binnen het bedrijf.

Tip #9: Zorg voor uitdaging

Afhankelijk van de periode dat tijdelijke krachten bij u in dienst zijn kunt u hen taken laten uitvoeren die passen binnen deze periode. Probeer de werkzaamheden zo uitdagend mogelijk te maken. Of maak al in de vacaturetekst duidelijk dat het een ‘simpel’ klusje is wat zo snel mogelijk afgerond moet worden.

Tip #10: Uw werknemer is uw visitekaartje

Laat altijd een goede indruk achter bij uw werknemers, ook bij vakantiekrachten. Uw werknemers zijn uw visitekaartje naar de buitenwereld. Als er op verjaardagsfeestjes wordt gevraagd naar het werk wil je uiteraard niet dat een werknemer zegt dat de slogan van het bedrijf niet voor een glimlach bij de werknemer zelf zorgt.

Bron: Briskmagazine, 26 juli 2018 – Service Management, 3 augustus 2018

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / 10 tips: vakantiekrachten werven en laten werken