Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
hendarin-mouselli-pfp-2022

Wetswijziging Arbeidsvoorwaarden per 1 Augustus

Op 1 augustus 2022 treedt de wet ‘Implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ in werking. Het doel van deze richtlijn is werknemers beter informeren over hun arbeidsvoorwaarden en voorspelbare werktijden te bevorderen. Daarnaast moeten de nieuwe regels het aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt bevorderen, door werknemers verplichte scholing kosteloos en doorbetaald aan te bieden.

Gepubliceerd door: Pay for People
Geplaatst op 26 juli 2022
Leestijd

Dit zijn de vijf belangrijkste arbeidsrechtelijke wijzigingen. De nieuwe regels hebben onmiddellijke werking en zijn van toepassing op bestaande én nieuwe situaties.

  1. Werkgevers moeten de ‘oproepregels’ toepassen bij arbeidsovereenkomsten met geheel of grotendeels onvoorspelbare tijdstippen.
  2. Werknemer kan verzoeken om arbeid met meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
  3. Werkgevers moeten verplichte scholing kosteloos en als arbeidstijd aanbieden.
  4. Werkgevers moeten een objectieve reden hebben voor een verbod op nevenwerkzaamheden.
  5. Werkgevers moeten werknemers schriftelijk uitgebreider informeren over de belangrijkste aspecten van de arbeidsrelatie.

Hendarin Mouselli (foto) is advocaat en partner van VRF Advocaten, een kantoor dat zich volledig toelegt op de markt van flexibele arbeid. Als spreker vertelde ze op de Dag van de Uitzendondernemer over de gevolgen van de arbeidsrechtelijke wijzigingen voor intermediairs. In een interview met Pay for People vertelt Mouselli waar volgens haar de juridische kansen liggen: “Enerzijds is de informatieverplichting al goed opgenomen in de uitzend-cao’s. Anderzijds zijn nieuwe regels over scholing of het nevenactiviteitenbeding niet of onvoldoende toegespitst op driehoeksverhoudingen. De kern van uitzend- en detacheringsrelaties is dat het toezicht en de leiding niet bij de formeel werkgever ligt, maar bij de materieel werkgever (inlener).” Daarom verwacht Mouselli niet dat de arbeidsvoorwaarden voor werknemers en werkgevers voorspelbaarder en transparanter zullen worden.

In het actieplan “Dichterbij dan je denkt: Korte termijn aanpak krapte”, beschrijft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoe het de arbeidskrapte wil aanpakken. Mouselli ziet kansen in het stimuleren van werknemers en werkgevers om van werk-naar-werk te gaan.

Overige bronnen: ABU

 

Lees hier het volledige interview met Hendarin Mousselli in de zomereditie van P.zine.

 

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper