Wetswijziging Arbeidsvoorwaarden per 1 Augustus
Op 1 augustus 2022 treedt de wet ‘Implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ in werking. Het doel van deze richtlijn is werknemers beter informeren over hun arbeidsvoorwaarden en voorspelbare werktijden te bevorderen. Daarnaast moeten de nieuwe regels het aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt bevorderen, door werknemers verplichte scholing kosteloos en doorbetaald aan te bieden.
Dit zijn de vijf belangrijkste arbeidsrechtelijke wijzigingen. De nieuwe regels hebben onmiddellijke werking en zijn van toepassing op bestaande én nieuwe situaties.
- Werkgevers moeten de ‘oproepregels’ toepassen bij arbeidsovereenkomsten met geheel of grotendeels onvoorspelbare tijdstippen.
- Werknemer kan verzoeken om arbeid met meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
- Werkgevers moeten verplichte scholing kosteloos en als arbeidstijd aanbieden.
- Werkgevers moeten een objectieve reden hebben voor een verbod op nevenwerkzaamheden.
- Werkgevers moeten werknemers schriftelijk uitgebreider informeren over de belangrijkste aspecten van de arbeidsrelatie.
Hendarin Mouselli (foto) is advocaat en partner van VRF Advocaten, een kantoor dat zich volledig toelegt op de markt van flexibele arbeid. Als spreker vertelde ze op de Dag van de Uitzendondernemer over de gevolgen van de arbeidsrechtelijke wijzigingen voor intermediairs. In een interview met Pay for People vertelt Mouselli waar volgens haar de juridische kansen liggen: “Enerzijds is de informatieverplichting al goed opgenomen in de uitzend-cao’s. Anderzijds zijn nieuwe regels over scholing of het nevenactiviteitenbeding niet of onvoldoende toegespitst op driehoeksverhoudingen. De kern van uitzend- en detacheringsrelaties is dat het toezicht en de leiding niet bij de formeel werkgever ligt, maar bij de materieel werkgever (inlener).” Daarom verwacht Mouselli niet dat de arbeidsvoorwaarden voor werknemers en werkgevers voorspelbaarder en transparanter zullen worden.
In het actieplan “Dichterbij dan je denkt: Korte termijn aanpak krapte”, beschrijft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoe het de arbeidskrapte wil aanpakken. Mouselli ziet kansen in het stimuleren van werknemers en werkgevers om van werk-naar-werk te gaan.
Overige bronnen: ABU
Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper
Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:
- Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
- Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
- Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Nu nog een visie voor de toekomst
De arbeidsmarkt in Nederland is volop in beweging. Met de nieuwe voorstellen van oud-minister Van Gennip worden belangrijke stappen gezet om deze markt te hervormen en klaar te maken voor de uitdagingen van morgen. Als Pay for People zijn we verheugd om te zien dat er een solide basis wordt gelegd, maar we geloven ook dat er nog veel te bespreken valt. Daarom nodigen we je uit om met ons mee te praten over de toekomst van de arbeidsmarkt.
Dag van de uitzendondernemer
De Dag van de Uitzendondernemer (DVDU) vindt ieder jaar plaats. Deze speciale dag staat in het teken van uitzendondernemers en is een initiatief van Pay for People, dé specialist in flexibele arbeid.