Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-pfp-hervorming arbeidsmarkt van gennip

PODCAST: de arbeidsmarkt voor flex in transitie

De afschaffing van nulurencontracten en een verzekeringsplicht voor zzp’ers worden mogelijk werkelijkheid. Dit zijn slechts enkele pijlers vanuit de plannen van het kabinet om schijnzelfstandigheid te verminderen en zekerheid voor werkenden te vergroten. Maar wat betekent dit voor opdrachtgevers en flexwerkers? Wij hebben de plannen voor je op een rij gezet. 

Gepubliceerd door: Pay for People
Geplaatst op 25 april 2023
Leestijd

Kamerbrief over voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft een uitgebreid pakket aan maatregelen gepresenteerd om werkenden meer zekerheid te geven en het aantal flexwerkers terug te dringen. Dit moet zorgen voor meer wendbaarheid voor werkenden en ondernemers. In de Kamerbrief over voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket heeft de minister zeven maatregelen opgesteld om de flexibele arbeid terug te dringen:

  1. Nulurencontract afschaffen
  2. Draaideurconstructies aanpakken
  3. Crisisregeling
  4. Uitzendkrachten
  5. Loondoorbetaling bij ziekte
  6. Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen
  7. Aanpak schijnzelfstandigheid
Karien van Gennip minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Hervorming arbeidsmarkt

NIEUWE REGELS VOOR ONDERNEMERS

Maatregel 1: Nulurencontract afgeschaft

Het kabinet schudt de arbeidsmarkt flink op met haar plannen om af te rekenen met nuluren- en min/max-contracten. In plaats daarvan wordt er een basiscontract geïntroduceerd dat opdrachtnemers de nodige zekerheid biedt over hun inkomen en rooster. Het minimum aantal werkuren wordt vastgelegd, waardoor opdrachtnemers zeker weten dat ze gedurende een periode minstens een bepaald inkomen zullen ontvangen. Daarnaast zijn zij verplicht om een bepaald aantal uur beschikbaar te zijn bovenop dit minimum. Hierbij geldt een maximum van 130% van het minimale aantal uren.

Maatregel 2: Draaideurconstructies aangepakt

De zogenaamde ‘draaideurconstructies’ worden ook aangepakt. Momenteel moeten werkgevers na drie aaneengesloten tijdelijke contracten een vast contract aanbieden. Pas na een half jaar mogen zij weer een nieuw tijdelijk contract geven. Deze onderbrekingstermijn wordt nu verlengd van een half jaar naar vijf jaar. Deze termijn is ook van toepassing op uitzendkrachten, maar niet voor scholieren en studenten.

Maatregel 3: Crisisregeling

Het kabinet wil bij calamiteiten, zoals een nieuwe pandemie, ondernemingen in staat stellen flexibel om te gaan met het vaste personeel. Het is straks mogelijk om werknemers maximaal zes maanden op een andere plek binnen het bedrijf laten werken, of ze ten minste 20% minder laten werken. In dat geval hoeft de werkgever 10% minder loon te betalen en kan de werkgever een tegemoetkoming van 60% voor de loonkosten van de niet-gewerkte uren aanvragen.

Maatregel 4: Uitzendkrachten

Uitzendkrachten krijgen na 52 gewerkte weken (fase 1/2) recht op een contract dat niet op elk moment kan worden beëindigd. Bovendien wordt de periode voor fase 3 verkort van 3 jaar naar 2 jaar. Dit betekent dat uitzendkrachten eerder aanspraak kunnen maken op een contract voor onbepaalde tijd.

Maatregel 5: Loondoorbetaling bij ziekte

Kleine en middelgrote opdrachtgevers (tot en met 100 werknemers) krijgen van het kabinet sneller duidelijkheid over de re-integratie van langdurig zieke opdrachtnemers. Na een jaar kunnen zij straks al te horen krijgen of zij een vervanger voor de zieke opdrachtnemer mogen aannemen. Momenteel is dit pas na twee jaar het geval. Als de zieke opdrachtnemer in het tweede jaar herstelt, dan kan hij alleen terugkeren naar hetzelfde bedrijf als er nog een vacature openstaat voor zijn functie.

Maatregel 6: Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen verplicht

Het wordt straks voor zelfstandigen verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) af te sluiten. Dit biedt een financieel vangnet voor zelfstandigen die arbeidsongeschikt raken.

Maatregel 7: Aanpak schijnzelfstandigheid

Het kabinet werkt aan verheldering van de wetgeving om te kunnen vaststellen wanneer een opdrachtgever een zelfstandige mag inhuren. Ze gaat de norm van ‘werken in dienst van’ (gezag) uit het Burgerlijk Wetboek verduidelijken aan de hand van drie hoofdelementen: ‘materiële ondergeschiktheid’ (toezicht, instructies), ‘organisatorische inbedding van het werk’ en ‘zelfstandig ondernemerschap.’ Het is nog onduidelijk hoe de criteria voor het opdrachtgevers- en ondernemerschap zich tot elkaar gaan verhouden.

podcast-icoon-2
PodcastVisie

HERVORMING ARBEIDSMARKT

Van Gennip heeft de arbeidsmarkt flink opgeschud met haar hervormingsplannen in een brief van maar liefst 30 pagina’s aan potentiële maatregelen. Om jou tijd te besparen, hebben we een podcast gemaakt. Binnen 35 minuten ben je helemaal bijgepraat.

Ontdek onze visie via de podcast!

De doelstelling van het plan is duidelijk: het verminderen van schijnzelfstandigheid, meer zekerheid voor flexkrachten en meer wendbaarheid voor ondernemers. Maar wat houdt het precies in? Samen met Céline Laoût (Customer Succes Manager) en Duco van Erkel (Bedrijfsjurist) legt onze CEO Elcke Jansen (Brisker Group) de hervormingsplannen uit. Hier komen de volgende onderwerpen in voorbij:

  1. Oproepkrachten
  2. Uitzendkrachten
  3. Draaideurconstructies
  4. Aanpak schijnzelfstandigheid
  5. Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen
  6. Loondoorbetaling bij ziekte
  7. Crisisregeling

Naar verwachting zal de conceptwetgeving in het voorjaar van 2024 in de Tweede Kamer worden behandeld. Ben je benieuwd naar onze visie op deze plannen? Luister dan naar onze podcast met één klik op onderstaande button.

Luister podcast!