Logo Pay for People

Flexwerkonderzoek 2021

Een minderheid van de flexwerkers (12%) ziet alleen maar nadelen aan flexibel werken. Zo blijkt uit het Flexwerkonderzoek 2021, een onderzoek naar de ervaringen en toekomstverwachtingen van flexwerk in opdracht van Brisker Group. De meerderheid van de ondervraagde flexwerkers (53%) ziet de flexibiliteit van flexwerken als belangrijkste voordeel. Toch zijn zowel de WAB als de adviezen van de SER erop gericht de flexwerker zoveel mogelijk in bescherming te nemen. Terwijl de flexwerker zelf lang niet altijd beschermd wil worden in de mate die de overheid voorstelt.

Bericht 5 december 2021
payforpeople-nieuws-werknemer-zzper.jpg

Onderzoek toont aan: Flexwerker wil niet beschermd worden

Dé flexwerker bestaat niet

Met het Flexwerkonderzoek 2021 geeft Brisker het startsein voor een structureel onderzoek naar flexwerk op een manier die nog niet eerder werd gedaan. Het eerste onderzoek toont aan dat dé flexwerker niet bestaat en er dus ook geen uitspraken gedaan kunnen worden over wat dé flexwerker wil. Het spectrum van de flexwerker gaat van de zelfredzame flexibele kracht die heel bewust kiest voor een bestaan met flexibel werk, tot de flexwerker die tegen wil en dank op flexibele basis werkt en alles daar tussenin.

Vast is niet beter dan flex

Willen we in de toekomst écht inspelen op de behoefte van flexwerkers, dan is het voor intermediairs, werkgevers én overheid essentieel om rekening te houden met de verschillende typen flexwerkers. Intermediairs onderschrijven de behoefte aan flexibiliteit van flexkrachten al langer: “We zijn zo opgegroeid met het idee dat vast beter is dan flex, maar ik ben het daar niet mee eens. Onze flexwerkers kiezen heel bewust voor flexwerk”, aldus een van de intermediairs die meewerkte aan het onderzoek.

Drie soorten flexwerkers

Op basis van de resultaten onderscheidt en beschrijft het Flexwerkonderzoek 2021 drie zeer uiteenlopende typen flexwerkers:

  1. de zelfredzamen;
  2. de zekerheidszoekers;
  3. en de pragmatici.

Voor werkgevers is het vooral nu heel belangrijk om te beseffen wat voor type flexwerker zij in huis hebben. Door in te spelen op hun behoeften kunnen werkgevers gericht in investeren in flexwerkers, zodat zij hen kunnen boeien en binden. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste flexwerkers werkzaam zijn in de sectoren zorg & welzijn en zakelijke dienstverlening. Met als bijkomend verschil dat de zelfredzamen ook actief zijn in het onderwijs, zekerheidszoekers in de industrie en pragmatici in transport & logistiek.

Slechts 12% van de flexwerkers ziet alleen maar nadelen

Voor werkgevers en intermediairs is het van belang om te weten met welk type flexwerker ze te maken hebben. Door rekening te houden met – of nog beter: in te spelen op – de behoeften van flexwerkers, hebben zij een prettige ‘flex employee experience’ en komen ze graag bij de organisatie terug – een absolute must in de huidige krappe markt. De meerderheid (56 procent) van de werkgevers in het onderzoek geeft aan zich medeverantwoordelijk te voelen voor de ontwikkeling van flexwerkers en doet moeite om hen te betrekken bij de organisatie. Ook de overheid doet er verstandig aan beleid te maken dat bijdraagt aan de situatie van de verschillende soorten flexwerkers, want niet iedere flexwerker wil beschermd worden. Slechts 12 procent van de flexwerkers ziet alleen maar nadelen aan het werken op flexibele basis. De meerderheid (53 procent) geniet juist van de vrijheid en flexibiliteit van het flexwerken.

De flexibele schil is voor 48% van de werkgevers essentieel
voor een gezonde bedrijfsvoering

Terwijl de overheid flexwerk probeert te beperken, zien werkgevers juist veel toekomst in flexwerk. Ruim een kwart van de ondervraagde werkgevers voorziet de komende 3 jaar een groei van de flexibele schil. Voor bijna de helft van de organisaties (48 procent) is de flexibele schil van (groot) belang voor de bedrijfsvoering. Flexibel werk helpt ze bij een gezonde bedrijfsvoering, organisatiegroei en het bijbenen van de markt. Daarbij zetten ze het vaakst zzp’ers in (30 procent), gevolgd door uitzendkrachten (23 procent) en medewerkers met nulurencontracten (15 procent).

WAB heeft géén impact op het inhuren van flexkrachten

Werd de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) met veel bombarie aangekondigd, in de praktijk heeft de wet weinig effect op de inhuur van flex. Ruim driekwart (44 procent) van de werkgevers weet niet precies wat de WAB inhoudt of is er helemaal niet mee bekend (37 procent). Zij staan dan ook neutraal tegenover de wet (60 procent), maar vinden wel dat de overheid zich te veel bemoeit met flexibel werk in organisaties (38 procent). Zij geven aan dat het overheidsbeleid rond flexibel werk zorgt voor veel onzekerheid in hun organisatie (32 procent). Intermediairs zien dat de WAB in het begin wel effect heeft gehad, maar daarna is de paniek weggeëbd. “De WAB heeft flexwerken duurder gemaakt. In het begin zijn sommige klanten daarom wel gestopt. De werknemer wordt beter beschermd, maar de werkgever is duurder uit”, aldus een intermediair uit het onderzoek. Werkgevers en intermediairs zijn dan ook van mening dat de overheid zich op de verkeerde manier bemoeit met de flexbranche. Er wordt altijd gesproken van de grote kloof tussen flex en vast, maar de kloof tussen overheid en realiteit is nóg groter. Daarbij is het steeds aanpassen van de wet uiteindelijk vaak nog het meest nadelig voor de flexwerkers.

Bekijk de video van het onderzoek naar flexwerk in 2021

Helder inzicht in onmiskenbare rol van flex in Nederland

Specialist in flexibele arbeid, Brisker Group, nam afgelopen zomer het initiatief voor een uitgebreid onderzoek onder werkgevers, intermediairs én flexwerkers naar hun ervaringen en de toekomstverwachtingen van flexwerk. Het resulteerde in de basis voor de Flexwerk Benchmark: een helder inzicht in de onmiskenbare rol van flex in Nederland. Sparkey – HR-onderzoekslabel van Motivaction – voerde het onderzoek uit en vroeg zo’n duizend werkgevers, intermediairs en flexwerkers naar hun ervaringen met flexwerk en hun toekomstverwachtingen.

Benieuwd naar de andere resultaten? Je leest ze in het Flexwerkonderzoek 2021, onderdeel van de Flexwerk Benchmark

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Blog 05 April 2024

Dag van de uitzendondernemer

De Dag van de Uitzendondernemer (DVDU) vindt ieder jaar plaats. Deze speciale dag staat in het teken van uitzendondernemers en is een initiatief van Pay for People, dé specialist in flexibele arbeid.

Lees verder
20190828-PAYFORPEOPLE-243
Blog 31 May 2023

Pay for People is een Great Place To Work

Pay for People, de partner in backoffice dienstverlening voor uitzendbureaus, is officieel gecertificeerd door ‘Great Place To Work’. Dit betekent dat uit het medewerkersonderzoek blijkt dat Pay for People een score van 70% of hoger heeft behaald op de Trust Index van Great Place To Work. De Trust Index meet geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap van medewerkers binnen de organisatie. Een prestatie om trots op te zijn!

Lees verder
Home / Blog / Flexwerkonderzoek 2021