Belastingdienst akkoord bemiddelingsovereenkomst zzp
Vaste contactpersonen
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Belastingdienst geeft akkoord op bemiddelingsovereenkomst zzp

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 28 maart 2016
Leestijd

Zzp-bemiddelaars kunnen gebruik maken van een door de Belastingdienst goedgekeurde bemiddelingsovereenkomst zzp, meldt branchevereniging NBBU. Met deze bemiddelingsovereenkomst kunnen risico’s bij de bemiddeling van zzp’ers na het vervallen van de VAR worden afgedekt.

Met de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) per 1 mei 2016 wordt de VAR afgeschaft en het werken met een beoordeelde overeenkomst geïntroduceerd. Dankzij het akkoord tussen de Belastingdienst en de NBBU kunnen zzp-bemiddelaars daar nu de goedgekeurde modelovereenkomst zzp-bemiddeling voor gebruiken.

Bemiddelingsovereenkomst zzp biedt zekerheid

De overeenkomst biedt zekerheid over de afdracht van loonheffingen. Van belang is wel dat gewerkt wordt conform de overeenkomst. Anders bestaat alsnog de kans dat de Belastingdienst achteraf oordeelt dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking tussen de bemiddelaar en de zelfstandige. Zij moeten dan met terugwerkende kracht loonheffingen afdragen.

Belang bemiddeling zzp

Uit onderzoek van het Kennisinstituut Ondernemerschap (KIZO) blijkt dat 80% van de zzp’ers niet of moeilijk in staat is zelf aansluitend opdrachten te genereren. Veel zzp’ers maken gebruik van intermediairs, omdat die hen van passende opdrachten kunnen voorzien. Vrijwel iedere grote opdrachtgever regelt namelijk de inhuur van zzp’ers via een intermediair.

Keurmerk

De NBBU ontwikkelt een keurmerk voor zzp-bemiddelaars om in te spelen op de nieuwe situatie. Het keurmerk wordt zodanig opgetuigd dat intermediairs gecontroleerd worden op correcte bedrijfsvoering en opdrachtgevers een duidelijk inzicht in de risico’s krijgen. Zo kunnen opdrachtgevers veilig in zee gaan met NBBU-intermediairs.

NBBU-directeur Marco Bastian: “Met de goedgekeurde modelovereenkomst en de pilot voor een keurmerk leveren wij een substantiële bijdrage aan een goed functionerende arbeidsmarkt. Voor opdrachtgevers wordt het helderder en duidelijker onder welke criteria zij met zzp’ers kunnen samenwerken. Dat bevordert de arbeidsmobiliteit en –participatie. Dat is goed voor de opdrachtgever, voor de intermediair en voor de zzp’er.”

Bron: NBBU, 29 maart 2016

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper