Dag van de Uitzendondernemer 2021 van start! - Pay for People
Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
DVDU 2021 Farid

Dag van de Uitzendondernemer 2021 van start!

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 12 oktober 2021
Leestijd
Grip op ontwikkeling

In de Rijtuigenloods in Amersfoort is zojuist de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer (DVDU) van start gegaan. Trendwatcher Farid Tabarki neemt de aanwezigen mee in een nieuwe wereld waar betekenis en zingeving centraal staan en verandering de enige zekerheid is. Geheel in lijn met het thema ‘Grip op ontwikkeling’, leidde Tabarki deelnemers van de DVDU langs trends en veranderingen op de arbeidsmarkt.

Vloeibare samenleving 

Na de inloop, lunch en officiële opening van de DVDU 2021 dook Farid Tabarki met een flitsende presentatie direct het diepe in. Samen met Studio Zeitgeist doet Tabarki onderzoek naar de (Europese) tijdgeest en brengt hij de versnellingen en katalysoren van 1700 tot nu in kaart. Hoe hebben de stoommachine, de computer, maar ook de smartphone en blockchain onze arbeidsmarkt, ons werk en onze cultuur versneld en veranderd? Tabarki spreekt in zijn presentatie over de ‘vloeibare samenleving’. “In de vloeibare samenleving is verandering de enige constante, en onzekerheid de enige zekerheid”, aldus Tabarki. “Dit heeft ingrijpende gevolgen waarbij veranderingen zich in een steeds hoger tempo voltrekken.”

Van hiërarchie naar hubs

Het is niet gemakkelijk om je als individu of als organisatie staande te houden in deze nieuwe vloeibare samenleving, zegt Tabarki. De bouwstenen van onze maatschappij beginnen langzaam maar zeker te smelten en technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Met als resultaat allerlei nieuwe bewegingen: vast wordt vloeibaar, gesloten wordt open en een verschuiving van hiërarchie naar hubs. Deze bewegingen maken het aan de ene kant mogelijk om je boodschap sneller en eenvoudiger dan ooit te verspreiden, en aan de andere kant zet het de collectieve waarheid enorm onder druk. Bewegingen die ook hun weerslag hebben op de arbeidsmarkt en de toekomst van werk. 

Paneldiscussie

Dagvoorzitter Sacha de Boer legde aan de hand van de presentatie van Tabarki een aantal stellingen voor aan hem en een panel van experts. Brigitte van den Burg (voorzitter NBBU)
Patrick Bakker (Brisker Group), Marco Stavinga (LVB) en Farid Tabarki bediscussiëren of flexwerk de meest aantrekkelijke baan op de arbeidsmarkt wordt en of er een basisloon moet worden ingesteld. En ook de kloof tussen vast en flexibel wordt in een stelling gegoten: Flexibel werk wordt in de maatschappij nog steeds als inferieur gezien. Ontwikkeling speelt hierbij een belangrijke rol. Eens of oneens, wat vind jij?

 

Meer weten over de Vloeibare samenleving? Luister de podcast van Farid Tabarki
Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper