Logo Pay for People

Werk en privé lastig te combineren voor ouders met jonge kinderen

Ouders met jonge kinderen hebben moeite met de balans tussen werk en privé. Zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). De introductie van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) zorgt voor een uitbreiding van het aantal partnerverlofdagen. Uit het TNO-onderzoek wordt duidelijk dat ouders met jonge kinderen nog meer flexibiliteit nodig hebben om werk en privé te kunnen combineren.

Bericht 21 februari 2018

Ouders met jonge kinderen

Ouders met kinderen jonger dan vier jaar worden in het TNO-onderzoek gedefinieerd als jonge ouders. Jonge ouders ondervinden meer problemen in de combinatie van werk en privé dan ouders met oudere kinderen. Uit de cijfers blijkt dat één op acht van de jonge ouders moeite heeft met de balans, ten opzichte van één op tien van de ouders met oudere kinderen. De jonge ouders hebben vooral behoefte aan de volgende punten:

  1. Ruim 75% heeft behoefte aan flexibele werktijden die zij zelf mogen indelen.
  2. Circa 72,5% wil een parttime dienstverband voor beide partners.
  3. Daarnaast wil bijna 56% de mogelijkheid om thuis te kunnen werken.

De drie bovenstaande behoeftes zijn groter bij jonge ouders dan bij hun leeftijdsgenoten zonder kinderen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 54% van de jonge ouders regelmatig zelf kan bepalen wanneer zij verlof opnemen. Daarnaast geeft 28% aan dat zij zelf hun werktijden kunnen bepalen.

TNO: WIEG ook goed voor jonge vader

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) breidt met WIEG het aantal dagen partnerverlof vanaf 2019 uit naar vijf dagen verlof. Daarnaast krijgen zij vanaf 2020 het recht vijf weken aanvullend kraamverlof op te nemen. Hetzij in het eerste half jaar na de geboorte en tegen 70% van het salaris. TNO-onderzoeker Wendela Hooftman is tevreden met het voorstel. “Zo is het voorstel voor de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voor jonge ouders een goede stap om een balans te vinden in de combinatie werk en privé. Het wetsvoorstel kan er voor zorgen dat een langer geboorteverlof ook voor mannen normaal wordt.”

Mannenbedrijf minder flexibel dan vrouwenbedrijf

De cijfers uit het onderzoek zijn afkomstig van de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA 2016) en Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2016). Opvallend is dat mannenbedrijven minder mogelijkheden tot flexibiliteit bieden dan vrouwenbedrijven of gemengde bedrijven. In een vrouwenbedrijf werken meer vrouwen dan mannen, bij 91% van de vrouwenbedrijven worden flexibele regelingen aangeboden. Bij gemengde bedrijven is dit in 82% het geval, terwijl er bij slechts 73% van de mannenbedrijven rekening wordt gehouden met de balans tussen werk en privé.

Een kwalijke constatering volgens TNO onderzoeker Wendela Hooftman: “Vaak wordt gedacht dat dit vooral voor vrouwen een probleem is, dat is echter niet zo. Ook mannen hebben te maken met problemen rond het combineren van werk en gezin. Dat is iets waar werkgevers rekening mee moeten houden.”

Bron: TNO, 21 februari 2018

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Werk en privé lastig te combineren voor ouders met jonge kinderen