Logo Pay for People

Jargon van een recruiter

Actief op het gebied van werving en selectie? Dan ontkom je niet aan de jargon van de recruitmentwereld. Wat betekenen de afkortingen?

Bericht 8 augustus 2017

QoH

QoH staat voor ‘quality-of-hire’. Dat waar alle recruiters naar op zoek zijn.

STAR(R)(A)

STAR staat voor een gesprekstechniek waarbij de QoH vastgesteld kan worden. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Men kent de methodiek tegenwoordig met een extra R. De extra R staat voor Reflectie. Hoe kijk je zelf terug op het resultaat? Headhunter Knegtmans heeft voorgesteld om de extra A toe te voegen. Knegtmans is van mening dat reflectie zonder een daadwerkelijke implementatie van het geleerde zinloos is. Door de extra A toe te voegen aan de STAR(R) methodiek, kun je in gesprekken vragen hoe mensen zich hebben aangepast. Hiermee kun je meten of zij Agile zijn.

CACTUS

Wim Thielemans is van mening dat het in moderne selectiegesprekken meer moet gaan over attitudes, en niet alleen over competenties. Hij introduceerde de term CACTUS. Dit staat voor CV, Attitudes, Competenties, Test & Feedback, Uitklaren en Scoring. Naast CACTUS introduceerde Thielemans ook AGRI. Hiermee kun je attitudes van kandidaten (beter) vaststellen. AGRI is de afkorting van Attitude, Gericht, Radar en Interview.

Bekende gesprekstechnieken

KOE staat voor Kaken Op Elkaar. Dit is een gesprekstechniek waarbij je zeer bewust stiltes laat vallen na een antwoord van een kandidaat. Dit is een techniek waarbij je de kandidaat meer ruimte geeft om dingen toe te lichten of te vertellen. Een anders gespreksmodel is LSD, dat bekend is als Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Een vaste structuur in een sollicitatiegesprek. Het model helpt recruiters om voldoende en juiste informatie te verkrijgen van een potentiële kandidaat. Het samenvatten zorgt ervoor dat je alles goed hebt begrepen en geen verkeerde conclusies kan trekken. Een paar bekende gesprekstechnieken, die goed aansluiten en/of overeenkomen met KOE en LSD:

 • DIK: Denk In Kwaliteiten.
 • NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander.
 • ANNA: Altijd Navragen, Nooit Aannemen.
 • OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig.
 • OMA: Oordelen, Meningen en Adviezen (thuis laten). Laat OMA thuis.

De techniek DIK is belangrijk in de recruitmentwereld. De focus dient te liggen op de toegevoegde waarde van een kandidaat aan je organisatie. Er hoeft niet alleen gekeken te worden naar wat een kandidaat (nog) niet kan.

HEXACO

HEXACO verwijst naar een persoonlijkheidsmodel:

 • honesty-Humility;
 • emotionality;
 • extraversion;
 • agreeableness;
 • conscientiousness;
 • openness to experience.

DAC

Een term die staat voor een wervingsstrategie met een specifieke (sub)doelgroep. DAC staat voor Doelgroep, Arbeidsmarkt en Communicatie-strategie. Daarbij wordt gekeken naar een wervingskanaal (A) en een wervingsboodschap (C). Bij elke verandering ontstaat een nieuwe DAC.

EVP

Employer Value Proposition (EVP): is het geheel aan waarden en kenmerken van een organisatie als werkgever, waarmee zij zich wil profileren. Dit wordt volledig afgestemd op de beoogde wervingsdoelgroep.

VIF

VIF is de afkorting van Vacature Intake Formulier. Een formulier dat gebruikt wordt om uitgebreide informatie te verzamelen over een vacature.

Bron: Werf&, 4 augustus 2017.

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

 • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
 • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
 • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Jargon van een recruiter