Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Wim Davidse: “We moeten elkaar verder helpen”

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 29 oktober 2018
Leestijd

Wim Davidse, flex- en HR-strateeg bij Dzjeng, is niet direct onder de indruk van het onderzoek van Hoogendoorn naar het effect van externe inhuur op de productiviteit en de kosten van organisaties. “Het zijn natuurlijk prachtige cijfers”, zegt Davidse, “maar wat ík wil weten: wat doet dit met de mens die het flexcontract krijgt? De impact van een flexcontract kan heel verschillend zijn.”

 

Werkgeluk en productiviteit

Davidse is absoluut een voorstander van flexwerk, maar het mag nooit een doel op zich worden. Davidse: “Het is mooi dat flexwerk zo’n waardevolle bijdrage levert aan de Nederlandse economie, maar het is nog mooier als het voor de mensen met een flexcontract even waardevol is.” In het onderzoek van Hoogendoorn mist Davidse dan ook de psychologie. “Hoe effectief is de flexibele schil als de mensen die erin zitten niet gelukkig zijn? Het belang van werkgeluk is heel groot; er is een rechtstreeks verband tussen werkgeluk en productiviteit. Ik vind het interessanter om te weten hoe de mensen met een flexibel contract hun werk waarderen en hoe zich dat vervolgens vertaalt naar productiviteit. Uit onderzoek van onder andere het CBS blijkt dat de gelukkigste werkenden vaak flexwerker zijn én tegelijk dat de minst gelukkigen óók een flexcontract hebben. Het is dus niet zo maar even vast of flex.”

 

Aanstekelijk werkgeverschap

Vooral voor werkgevers zijn het ingewikkelde tijden. Davidse: “De Vierde Industriële Revolutie, krapte en vergrijzing; hoe bereid je je daarop voor? Waar investeer je wel in, wat is slechts een hype en wat doen concurrenten? Bij al deze vraagstukken speelt de afweging tussen vast en flex zeker een rol, maar is bij werkgevers zeker niet de eerste prioriteit. Ook niet bij werknemers trouwens. Zij zijn op zoek naar een werkplek die tegemoet komt aan hun wensen en behoeften. Zij willen een baan waarin zij zichzelf kunnen ontplooien en die bijdraagt aan zelfverwezenlijking, zoals dat zo mooi heet.” Volgens Davidse doen werkgevers er altijd, en vooral nu, goed aan te investeren in wat hij noemt aanstekelijk werkgeverschap. Het soort contract is een tweede zorg. “Opleidingsmogelijkheden, toekomstperspectief en vitaliteit, dat is waarmee werkgevers het verschil maken. En dat kan dus zowel bij een vast als een flexibel contract”, zegt Davidse.

 

Nieuwe levensloopvisie

Dat het vaste contract momenteel aan populariteit wint, komt volgens Davidse alleen doordat onze verzorgingsstaat er nog altijd op gestoeld is. Maar dat is wat hem betreft ook geen lang leven meer beschoren. Davidse: “Als na 2020 de vergrijzing versnelt, wordt de huidige verzorgingsstaat onbetaalbaar. Daar zal dus een alternatief voor moeten komen. Maar daar is een integrale visie op de arbeidsmarkt voor nodig en daar ontbreekt het de overheid momenteel aan.” Wat zou er volgens Davidse op korte termijn moeten gebeuren? “Als eerste moeten we stoppen met de zwart-wit discussie over vast versus flex. Ten tweede moet de overheid beginnen met bepaalde basale voorzieningen toegankelijk te maken voor álle werkenden, vast én flex. Denk daarbij ook aan een minimumverplichting tot deelname aan werkondernemersverzekeringen. En werkgevers, vakbonden en overheid moeten samen werken aan een nieuwe levensloopvisie: we worden straks 100 jaar en werken door tot ons 75e, dan kan het maar beter lang inspirerend blijven. Alleen met zulke uitgangspunten kunnen nieuwe dingen ontstaan.”

 

Investeren in mensen

Hoe ziet Davidse de rol van de uitzendbranche in dit geheel? “Als je alle ontwikkelingen op een rij zet, kunnen uitzendondernemers een grote rol spelen. Kúnnen, want zij zullen zich wel goed moeten voorbereiden op de nieuwe toekomst.” Volgens Davidse is het de kunst om te weten waar banen verdwijnen en verschijnen. Davidse: “Uitzendondernemers zetten de juiste mensen op de juiste plek. Maar als de juiste mensen ontbreken, valt het werk stil. Tien jaar geleden was administratief medewerker de best bemiddelde functie. Inmiddels is een derde van de administratieve functies verdwenen. Weg geautomatiseerd. En waar zijn die mensen? Goede vraag. Die zijn omgeschoold en ergens anders aan de slag. Zorg daarom dat je nu al weet waar nieuwe banen verschijnen en investeer in de ontwikkeling en opleiding van mensen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor intermediairs, maar voor alle werkgevers. Investeer in mensen, of ze nu een vast of een tijdelijk contract hebben, jong of oud zijn. Het is onze gedeelde verantwoordelijkheid om te zorgen dat we allemaal bijblijven. We moeten elkaar verder helpen.”

 

Wim Davidse is Flex- en HR-strateeg bij Dzjeng, spreker en hoofdredacteur van Flexmarkt.

 

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de vierde editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

 

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper