Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Open brief: ‘Stop met zzp’ertje pesten’

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 21 januari 2018
Leestijd

“Ik verwacht heel veel mooie dingen van je, Wouter.”

WEET JE WOUTER,

Ik heb jaren lang geblogd voor Lodewijk, jouw voorganger. Ik weet dat deze blogjes vaak en goed gelezen werden. Dat er zelfs binnen jouw nieuwe ministerie een appgroep was waar ambtenaren hem stiekem met elkaar deelden. Ik had veel aan te merken op het beleid van Lodewijk. Heb veel op zijn tere zieltje getrapt. Maar Wouter, wat ben ik vaak boos geweest op hem. Nou kan ik alles aanhalen wat Lodewijk verkeerd heeft gedaan, maar de redactie heeft mij gevraagd het bij één kantje te houden. Dus laten wij samen naar de toekomst kijken, Wouter. Ik ben zo benieuwd naar je plannen en hoe jij de arbeidsmarkt ziet.

Uiteraard wil ik weten hoe jij aankijkt tegen de aansluiting arbeidsmarkt en onderwijs. Ga je daar eens echt over in gesprek met werkgevers, of laat je dit thema op zijn beloop? Ik hoop dat je stimuleert dat er veel meer aandacht komt voor techniek en ICT. Pechtold roept altijd dat onderwijs belangrijk is, dus op dit front verwacht ik natuurlijk heel veel mooie dingen.

Dan is er de Wajong-doelgroep. Ik zet mij al jaren in voor deze doelgroep en heb mij dagelijks verbaasd hoe Jetta en Lodewijk hiermee omgingen. Een woud aan regels en een bos onbegrip. Ik hoop dat jij uitgaat van het ongekende talent van deze doelgroep zonder ze nog meer in een hokje te duwen, dat doen al genoeg mensen. Dat het beleid van het UWV anders wordt en de focus verschuift van wat mensen niet kunnen naar wat zij wél kunnen.

Een van mijn stokpaardjes is natuurlijk technologie. Ik ben ervan overtuigd dat als het UWV en gemeentes beter inzetten op technologie, ruim 50% van werkzoekend Nederland met één druk op de knop weer aan het werk is. Het landschap van arbeidsmobiliteit en gerelateerde technologie verandert dagelijks, maar de functionaliteiten van Werk.nl lijken wel geschreven met WordPerfect 5.1. Ook hoop ik dat onder jouw beheer het ‘zpp’ertje pesten’ stopt. De wet DBA was natuurlijk al een schijnconstructie op zich. Als overheid probeer je flexibiliteit te stimuleren – jouw VVD-vrienden willen graag ondernemerschap stimuleren – en dan kom je met een draak van een wet. Gelukkig is hij nu eindelijk van de baan, maar het was wel leuk dat elke arbeidsjurist het een jaar lang druk heeft gehad met het geven van workshops over de wet DBA.

Dat is natuurlijk ook een vorm van werkgelegenheid creëren. Wat ik vooral hoop, is dat jij met wetten en ballonnen komt die hout snijden. Dat er niet weer wetten komen die bepaalde mensen en werkzoekenden uitsluiten. Die ondernemerschap onbetaalbaar maken, dan wel flexkrachten eerder buitenspel zetten, in plaats van ze aan het werk te houden. Ik heb ooit aangeboden aan Lodewijk om ad interim aan de slag te gaan als secretaris van SZW. Dat aanbod doe ik nu ook weer aan jou. Ik denk dan aan een titel als Staatssecretaris Arbeidsmarkt Innovatie. Laat het maar bezinken en mocht jij mij willen inhuren, dan kan dat vast via Pay for People.

Hartelijke groet,
Martijn

Martijn Smit is een ‘twenty year recruitment veteran’ actief in media, HR & Recruitment en momenteel Key Account Manager bij Adver-Online.

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de eerste editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze winter editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Uptoflex_poster_tekst
SAVE THE DATE21 en 28 maart 2023

Je kunt je aanmelden voor Up to Flex!

Op 21 en 28 maart 2023 organiseren wij weer onze kennisevenementen Up to Flex 2023 – APK voor uitzendondernemers en ik hoop dat jij daarbij bent! Na onze laatste Up to Flex zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de Cao voor Uitzendkrachten. We willen je hierover graag informeren. Dit gebeurt natuurlijk geheel verzorgd en met de gelegenheid tot het stellen van vragen en het verkennen van jouw mogelijkheden. Hier wil je toch bij zijn?


Programma

15:30u                             Inloop en registratie

16.00u                             Openingswoord NBBU-voorzitter Brigitte van der Burg

16.15u                             Update cao per 01-07 en toepassing dagelijkse praktijk

17.15u                             Borrel

18:00u                             Einde

Meld me aan! →