Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Maurice Limmen waarschuwt voor het gevaar van arbeidsmigratie: Nu aanpakken!

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 17 april 2018
Leestijd

Maurice Limmen van CNV Vakcentrale schreef voor de tweede P.zine van 2018 een gastcolumn over het gevaar van arbeidsmigratie met de titel ‘Nu aanpakken!’.

Onlangs hebben we vanuit het CNV de oproep gedaan aan werkgevers om, voordat zij hun blik op het buitenland richten in hun zoektocht naar arbeidskrachten, eerst eens te kijken naar de ruim één miljoen mensen die in Nederland langs de kant staan. Het valt ons namelijk op dat werkgevers alweer vrij makkelijk spreken over het binnenhalen van arbeidsmigranten als antwoord op de ‘krapte op de arbeidsmarkt’. Zo vindt de CEO van Randstand bijvoorbeeld dat we 80.000 arbeidsmigranten per jaar naar Nederland zouden moeten halen. Maar dit soort kortetermijnoplossingen maakt dat Nederlanders die langs de kant staan en dolgraag willen werken, nu helemaal niet meer aan de bak komen. Nog los van de maatschappelijke gevolgen van grootschalige migratie voor zowel Nederland als het land waar de arbeidsmigranten vandaan komen.

En laten we ook vooral niet vergeten dat het nog lang niet overal zo goed gaat. Mooie grafiekjes in het NOS-journaal waarmee wetenschappers de economische groei in Nederland weergeven, overtuigen lang niet iedereen dat het in Nederland allemaal tiptop is. En terecht. Zestig procent van de 55-plussers met een bijstandsuitkering zit nog altijd meer dan vijf jaar thuis. En ook het aantal werkloze niet-westerse migranten blijft hardnekkig hoog. Deze mensen komen nu ook niet aan de bak. Meer arbeidsmigratie biedt werkgevers een gemakkelijke uitvlucht om niet te doen wat maatschappelijk gezien juist nu hard nodig is: een beroep doen op alle groepen die langs de kant staan. Voor langdurig werklozen, mensen met een arbeidsbeperking of vrouwen met een parttime baan is het nu of nooit. Is dat een makkelijke opgave voor werkgevers? Misschien niet. Is dat erg? Nee, dat hoort erbij als je in Nederland ondernemer bent. Het is je maatschappelijke plicht. Daarbij kan het gewoon. Er zijn genoeg mooie voorbeelden van werkgevers die wél die maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Die pijlsnel oudere werklozen met een niet-technische achtergrond omscholen (mét baangarantie!) voor geavanceerde technische functies. De organisatie Verder in Techniek uit Doetinchem is hiervan een schitterend voorbeeld.

“Oftewel: nu aanpakken!”

Het kan dus wel. En daarom gaan we graag over dit soort concrete oplossingen in gesprek met de politiek, met MKB Nederland, met de werkgevers in de metaalindustrie en met andere werkgevers; kortom met iedereen die met ons aan de slag wil. Maurice Limmen is voorzitter van de CNV Vakcentrale en heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte enkele jaren als jurist arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht tot hij in 2000 de overstap maakte naar de CNV Dienstenbond. In 2014 werd hij voorzitter van de CNV Vakcentrale.

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de tweede editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper