Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
thuiswerken

Genderspecifieke vacaturetekst

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 5 juli 2018
Leestijd

Senior online marketing consultant Mathieu Burgerhout schreef voor de derde P.zine van 2018 in zijn vaste rubriek Online Marketing een artikel met de titel “Genderspecifieke vacaturetekst”.

In de vacature staat niets over geslacht, toch reageren er hoofdzakelijk vrouwen. Net nu u eindelijk eens een man wilde toevoegen aan het team – diverse teams presteren immers beter. Is de vacaturetekst geschreven door een vrouw? Dan vind ik het niet gek. Onbewust kiezen mannen en vrouwen andere woorden en gebruiken zij een andere intonatie. Daar kan je natuurlijk je voordeel mee doen, maar dan moet je wel weten waar de verschillen ‘m in zitten. Mannen en vrouwen herkennen zich onbewust in bepaalde karaktereigenschappen en competenties. Dat krijgen we al met de paplepel ingegoten en is dus sterk cultureel bepaald. In Nederland kennen we competenties als betrokken, communicatief, creatief, klantvriendelijk en zorgvuldig vooral toe aan vrouwen.

Mannen worden vaak gekoppeld aan kritisch, commercieel, stressbestendig, zelfstandig en resultaatgericht. Competenties die vrouwen natuurlijk ook hebben, maar in het bedrijfsleven geassocieerd worden met mannen en dus ook mannelijke beroepen. Hoe verwerk je nu op een succesvolle manier mannelijke competenties in een vacature waarvoor je het liefst een vrouw hebt?

U kunt ervoor kiezen om alle vacatureteksten waarvoor u liefst een man hebt, te laten schrijven door een man en andersom door een vrouw. Maar dat is wat omslachtig. Een andere manier is om te begrijpen hoe genderspecifiek taalgebruik werkt. Het eerste verschil maak je al in de functietitel. Zoekt u een ‘administratief medewerk(st)er’ dan zullen er meer vrouwen reageren dan wanneer u zoekt naar een ‘administratief medewerker (m/v)’. En zoekt u een vrouw met mannelijke competenties? Zorg dan dat u deze competenties omschrijft als gedrag. Onderzoek wijst uit dat vrouwen zich eerder aangesproken voelen als functie-eisen benoemd worden als gedrag en niet als eigenschap. Wilt u een vrouw, zoek dan iemand die in drukke periodes het hoofd koel kan houden. Wilt u een man, zoek dan iemand die stressbestendig is. Gedrag versus eigenschap dus.

Wilt u zich niet branden aan een genderspecifieke vacaturetekst, dan kunt u gebruikmaken van de nieuwste technische ontwikkelingen op dit gebied. WebTextTool bijvoorbeeld, een online omgeving waarin je webteksten kunt optimaliseren, of het Amerikaanse Textio dat zich heeft gespecialiseerd in het analyseren van – vooralsnog alleen Engelse – vacatureteksten. Inmiddels heeft Textio 350 miljoen vacatureteksten geanalyseerd, inclusief het aantal werkelijke plaatsingen. Met een tool die suggesties doet voor uw vacatureteksten terwijl u schrijft, kunt u de perfecte zinnen formuleren om een kandidaat (in deze specifieke regio en branche) te overtuigen van uw vacature. Gaat u liever voor de personal touch, dan kunt u natuurlijk ook altijd een ervaren vacatureschrijver inhuren. Zolang u maar zorgvuldig omgaat met het schrijfproces.

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de derde editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper