Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Kirsten van den Hul, Tweede Kamerlid voor de PvdA: ‘Een gelijke verdeling is zo belangrijk omdat het wérkt’

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 5 juli 2018
Leestijd

Kirsten van den Hul, Tweede Kamerlid voor de PvdA, pleit voor een wereldwijde ‘(S)hevolution’: de evolutie van vrouwen én mannen. “Ik geloof heel sterk dat we het samen moeten oplossen. Alleen samen kun je het beste uit iedereen halen.”

Nederland scoort slecht

Nederland kent een dubbel beeld als het gaat om de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt, zo stelt Van den Hul. “Veel Nederlandse vrouwen zijn hoogopgeleid en hebben betaald werk. Maar als je kijkt naar het aantal uren dat zij ook echt werken, ziet hun positie op de arbeidsmarkt er een stuk minder rooskleurig uit. Zeker vergeleken met andere Europese landen scoort Nederland ronduit slecht.” Van den Hul doelt onder meer op de positie die Nederland inneemt op de wereldranglijst voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. “Niet alleen werken Nederlandse vrouwen vaker in deeltijd dan vrouwen in andere landen, ze zijn ook ondervertegenwoordigd in economische en politieke machtsposities”, zegt Van den Hul. “En dat terwijl Nederland op onderwijsgebied juist een van de meest gelijke landen ter wereld is.”

Evenveel kans

Op school maken Nederlandse jongens en meisjes dus nog evenveel kans op een succesvolle carrière. Meisjes misschien zelfs nog wel meer dan jongens, want er studeren in het hoger onderwijs nog altijd meer meisjes af. Waar gaat het mis? Van den Hul: “Dat is een goede vraag. We hebben er in Nederland veel aan gedaan om meisjes te stimuleren door te leren om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat doorleren is gelukt, maar de arbeidsmarkt laat nog steeds weinig ruimte voor vrouwen. Vrouwen werken minder uren en zijn vooral werkzaam in sectoren met lage lonen.” We zijn dus minder geëmancipeerd dan we denken? Van den Hul: “Helaas wel. Wat opvalt is dat vrouwen na hun studie vaker voor deeltijdbanen kiezen want ‘dat is handig als er later kinderen komen’. Daarmee staan zij meteen al op een achterstand die nauwelijks meer in te halen is.”

“Vrouwen wordt zelden gevraagd of zij meer willen werken.”

Onnodig kwetsbaar

Van den Hul vindt heus niet dat iedereen 40 uur in de week moet werken, als het maar een vrije en eerlijke keuze is. “We doen nu niet alleen vrouwen tekort, maar ook mannen. Er zijn veel mannen die minder willen werken en meer willen zorgen, maar niet de kans krijgen”, zegt Van den Hul. “Omdat hun werkgever de ruimte niet biedt of omdat ze door minder uur te werken carrièrekansen mislopen. Tegelijkertijd wordt aan vrouwen zelden gevraagd of zij méér willen werken en zo houden we de traditionele rolverdeling in stand.” De kinderopvang moet volgens Van den Hul ook beter in Nederland: “Kinderopvang moet voor iedereen een betaalbare optie zijn zodat werk voor mannen én vrouwen blijft lonen. Dat is nu niet het geval. Nog steeds zijn er veel vrouwen die ervoor kiezen thuis bij de kinderen te blijven. Dat heeft ook vaak te maken met de kosten van de opvang.” Dat vrouwen die wel werken gemiddeld minder verdienen dan mannen, is Van den Hul een doorn in het oog. “Minder dan de helft van de Nederlandse vrouwen is financieel zelfstandig. En als je dan ook nog eens bedenkt dat 1 op de 3 huwelijken strandt, maakt het vrouwen onnodig kwetsbaar.”

“We doen niet alleen vrouwen tekort, ook mannen.”

Betere resultaten

Met wereldwijd zes miljoen méér vrouwen dan mannen, lijkt het niet meer dan logisch om in te zetten op een gelijke verdeling. “Al deze vrouwen produceren ruim de helft van het voedsel wereldwijd en leveren tweederde van al het werk. Toch verdienen zij met z’n allen 10 procent minder dan mannen en hebben ze minder dan 1 procent van het globale bezit in handen”, citeert Van den Hul uit haar boek (S)hevolution. “Onderzoek laat zien dat het bruto binnenlands product in Europa met 13 procent zou toenemen als er meer vrouwen zouden werken. En dat is logisch omdat teams waarin een evenredig deel mannen en vrouwen werken betere resultaten boeken. Al is het maar omdat 85 procent van de aankoopbeslissingen bij vrouwen ligt.” Dat brengt Van den Hul bij de kern van haar boodschap: “Een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen is zo belangrijk omdat het wérkt.” Van den Hul beseft ook dat er nog een lange weg te gaan is. “We moeten ons onbewuste gedrag veranderen, mannen én vrouwen. Dus ook kritisch kijken naar de boodschap die we onze kinderen meegeven. En, vrouwen moeten meer voor zichzelf opkomen.”

Kirsten van den Hul, Tweede Kamerlid voor de PvdA, was in 2011 vrouwenvertegenwoordiger voor Nederland bij de Verenigde Naties en oprichter van The Change Agent, dat bedrijven adviseert rond diversiteit en verandering.

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de derde editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper