Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

De positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 5 juli 2018
Leestijd

Wereldwijd hebben vrouwen de afgelopen veertig jaar een enorme inhaalslag gemaakt op de arbeidsmarkt. Toch lopen vrouwen nog steeds achter op mannen. Hoe is het anno 2018 in Nederland? We doen het best goed, toch? De positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt in 5 stellingen.

#1: Vrouwen zijn hoger opgeleid dan mannen

Dit klopt, Nederlandse vrouwen tussen de 30 en de 40 jaar hebben vaker een hbo- of universitaire studie afgerond dan mannen in deze leeftijd. Bovendien is de afgelopen tien jaar het aandeel hoogopgeleiden onder jonge vrouwen sterker gestegen dan onder jonge mannen. Daarmee loopt het aandeel vrouwelijke hoogopgeleide dertigers steeds verder uit op mannen. Vrouwen kiezen daarbij eerder voor een studie in de gezondheidszorg, het onderwijs en de sociale wetenschappen. Terwijl mannen vaker kiezen voor bedrijfskunde, administratie, techniek en informatica.

#2: Nederland heeft de meest gelijke arbeidsmarkt ter wereld

Dit klopt niet, Nederland scoort niet goed op de wereldranglijst van landen waar vrouwen gelijk zijn aan mannen. In 2018 is Nederland zelfs gedaald van de 16e naar de 32e plaats. Op het terrein van onderwijs scoort Nederland nog goed; mannen en vrouwen hebben evenveel kansen. Maar zodra ze de arbeidsmarkt betreden, neemt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen toe. De genderkloof op de Nederlandse arbeidsmarkt is nu voor 74 procent gedicht, wereldwijd is dit 68 procent.

#3: Nergens anders in Europa werken vrouwen zo weinig uren als in Nederland

Dit klopt, van de 18- tot 25-jarige vrouwen werkt 63 procent minder dan 35 uur in de week. En nergens anders in Europa is het verschil tussen vrouwen en mannen zo groot: 29 uur tegenover 37 uur per week. Opvallend is dat bijna de helft van de vrouwen tot 25 jaar die deeltijd werkt, liever meer uren zou willen werken. Bij de vrouwen tussen 26 en 30 jaar is dat een kwart. Het gewerkte aantal uur is voor veel jonge vrouwen dus geen vrijwillige keuze. Het krijgen van kinderen is voor steeds minder vrouwen een reden om minder uur te gaan werken. In 2007 ging 46 procent van de vrouwen minder werken, dat percentage is in 2015 gedaald naar 36 procent. Daartegen ruilt de helft van alle mannen die net vader is geworden een halve of hele dag werk in voor de zorg van hun kind.

#4: Mannen krijgen meer betaald dan vrouwen voor hetzelfde werk

Dit kopt, en dat is niet alleen in Nederland het geval. Volgens de Gender Pay Index uit 2018, blijkt dat wereldwijd mannen 5,3 procent meer betaald krijgen voor hetzelfde werk. In Nederland ligt het percentage op 4,7 procent. De algemene loonkloof tussen mannen en vrouwen ligt in Nederland op 16,9 procent tegenover een wereldwijd percentage van 16,1 procent. Het salarisverschil is de afgelopen twee jaar in Nederland wel kleiner geworden. In 2016 was dit nog gemiddeld 24,7 procent. Het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen die bij hetzelfde bedrijf een identieke functie bekleden binnen dezelfde afdeling, is gemiddeld 2,0 procent. Dit is juist weer een stijging ten opzichte van het verschil van 1,0 procent in 2016. De grootte van de loonkloof verschilt per bedrijfstak. Zo ontvangen mannen in de financiële sector 29 procent meer loon dan hun vrouwelijke collega’s. Ook in de gezondheids- en zorgsector wordt het werk van mannen 24,4 procent meer gewaardeerd dan dat van vrouwen. Juist in deze sector werken veel vrouwen. Bij de overheid, bij waterbedrijven en in het afvalbeheer zijn de verschillen het kleinst.

#5: De helft van de vrouwen in Nederland is economisch zelfstandig

Dit klopt niet, ongeveer de helft van alle vrouwen in Nederland kan financieel niet op eigen benen staan. Zij verdienen minder dan 70 procent van het netto minimumloon en zijn dus niet economisch zelfstandig. Wel is het aandeel zelfstandige vrouwen in tien jaar tijd gestegen van 46 naar 54 procent en heeft het ouderwetse kostwinnermodel, waarbij de man fulltime werkt en de vrouw niet, plaatsgemaakt voor het anderhalf verdienersmodel: een fulltime baan voor de man en een parttime baan voor de vrouw. Via diverse projecten probeert de overheid sinds enkele jaren vrouwen bewust te maken van het belang van economische zelfstandigheid.

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de derde editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper