Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Bestuursvoorzitter Delft Women in Science over de arbeidsmarkt

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 5 juli 2018
Leestijd

Prof. dr. ir. Marja Elsinga is hoogleraar Housing aan de TU Delft en bestuursvoorzitter van Delft Women in Science. Voor P.zine schreef Elsinga een gastcolumn waarin zij haar visie deelt over de vrouw op de arbeidsmarkt.

Nederland is kampioen deeltijdarbeid; een grote verworvenheid waar veel vrouwen in het buitenland jaloers op zijn. Want hoe geweldig is het als je werk en zorg voor de kinderen kan combineren? Toch is er ook veel discussie over dit model, dat zou bijdragen aan het geringe aantal Nederlandse vrouwen in topposities. Een deeltijdbaan is niet bepaald de beste weg naar de top: op het werk rijst de vraag of je er wel voldoende bent om carrièrestappen te maken en op het schoolplein wordt je bijdrage als lees- en luizenmoeder in twijfel getrokken. Een discussie die zeker niet nieuw is, maar al decennia gevoerd wordt en vooral een plek verdient aan de keukentafel. Want als de rol van de vrouw ter discussie staat, dan automatisch ook die van de man. En dan wordt het interessant: subtiele selectiemechanismen spelen in Nederland een grotere rol dan we vaak denken.

“Bewustwording van impliciete vooroordelen.”

Vrouwen die de top bereiken, presteren doorgaans wetenschappelijk erg goed. Dit is eenvoudig te meten in publicaties, citaties en geld. Aan de top van Nederlandse universiteiten zie ik echter veel witte mannen die meer uitblinken in leiderschaps- dan wetenschappelijke kwaliteiten. Vooral bij buitenlandse collega-hoogleraren wekt dit grote verbazing. Waarom vinden we in Nederland leiderschapskwaliteiten zo belangrijk? Deze zijn immers veel moeilijker meetbaar dan wetenschappelijke prestaties. En wanneer is iemand een goede leider? Dat hangt er maar net vanaf aan wie je het vraagt: uit onderzoek blijkt dat een man eerder een leider ziet in een man dan in een vrouw. Er blijkt sprake van onbedoelde en onbewuste vooroordelen bij zowel mannen als vrouwen. Het is van belang dat we ons dat realiseren, daarom heeft bewustwording prioriteit bij Delft Women in Science (DEWIS). We verkennen nieuwe mogelijkheden; een mooi voorbeeld van bewustwording is de tv-serie De Luizenmoeder, die mechanismen op het schoolplein op humoristische wijze genadeloos blootlegt.

“Kies de juiste meetlat voor succes.”

Diversiteit doet er toe. Diversiteit – en de erkenning ervan – zorgt voor een beter werkklimaat én voor betere prestaties. Dus, mannen aan de Nederlandse top, stap uit je comfortzone! En dat geldt ook voor HR-, communicatie- en andere afdelingen die vooral worden gedomineerd door vrouwen. Ook die zijn gebaat bij de kracht van diversiteit.

Laten we de focus meer leggen op innovatieve oplossingen en minder op het vertrouwde netwerk. Innovatieve oplossingen als meetlat voor succes leidt zonder twijfel tot (h)erkenning van de meerwaarde van diversiteit.

 

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de derde editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper