Zorgeloze zomervakantie?

corona en vakantie

De impact van reizen in tijden van corona

Inmiddels is in alle regio’s de zomervakantie begonnen. Leefden we een maand geleden nog in de veronderstelling dat we vakantie in eigen land zouden vieren, nu mogen we weer de grenzen over. Goed nieuws voor de meeste mensen, want in de zomer gaan we nu eenmaal graag naar het buitenland. Maar is een weekje op de camping in Frankrijk geheel zonder risico’s en waar moet u rekening mee houden als intermediair of werkgever en als flexkracht of zzp’er? Kortom, wordt het toch nog een zorgeloze zomer?

 

Bestemming

Bestemming en besmetting; twee woorden die veel op elkaar lijken maar in wezen niets met elkaar te maken hebben. Althans, dat was het geval tot de uitbraak van het coronavirus. Nu is er wel een degelijk een verband tussen uw vakantiebestemming en een eventuele coronabesmetting. Ook al zijn de grenzen weer open, houd goed het reisadvies in de gaten van de overheid. Op www.nederlandwereldwijd.nl staat een actueel overzicht van de situatie binnen en buiten Europa. Gaat de reis naar gele gebieden, dan hoeft de reiziger bij terugkomst in Nederland niet in thuisquarantaine. Reizen naar oranje gebieden en landen buiten Europa wordt nog steeds afgeraden tenzij echt noodzakelijk. Rode gebieden vormen een levensbedreigende situatie voor reizigers en kunnen best niet bezocht worden. De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn niet bindend. Het blijft  de eigen verantwoordelijkheid of iemand afreist en welke risico’s daarbij worden genomen.

 

Maatregelen

Ook al zijn vakantiereizen weer mogelijk, blijven er risico’s. Ga goed voorbereid op weg en informeer uitgebreid naar de geldende regels. Zo is in veel landen het dragen van een mondkapje verplicht en geldt overal afstand houden. Neem dus sowieso mondkapjes mee. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk drukke plekken, reis met een eigen reisgezelschap en ga niet te veel om met vreemden. Dat klinkt ongezellig maar is wel zo veilig en gemakkelijk te onthouden. Check ook de reiswijzer van de ANWB, hier staat alle actuele informatie en handige tips per land: https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer.

 

Lockdown

Maar wat als er een lockdown komt tijdens de vakantie? Of als de veiligheidscode van het land verandert tijdens de vakantie? Wat als iemand ziek wordt tijdens de vakantie, wat dan? Bekijk vooraf de reisverzekeringspolis en ga voor vertrek na wat de verzekeraar vergoedt. Het maakt ook verschil of de reis zelfstandig wordt ondernomen of met een reisorganisatie. Reisorganisaties zijn wettelijk verplicht om reizigers hulp en bijstand te bieden. Verzekeraars en de Nederlandse overheid bieden geen hulp bij de repatriëring van toeristen.

 

Vakantie en werk

Wat is de impact van het afreizen naar het buitenland op de werkvloer? Ook niet geheel onbelangrijk om te weten. Is een werkgever bijvoorbeeld verplicht om het salaris door te betalen als een van zijn medewerkers in het buitenland vastzit vanwege een lockdown? En wat als de veiligheidscode van het land van bestemming tijdens de vakantie van geel naar oranje gaat? Bij thuiskomst moet de reiziger dan verplicht in thuisquarantaine, maar moet de werkgever dan het loon doorbetalen? Wij hebben uitgezocht waar deze zomer rekening mee moet gehouden worden.

 

Hoe flexibel moet u zijn?

Corona en vakantie

We mogen dus weer op vakantie, zij het met in achtneming van enkele maatregelen. Maar wat als die maatregelen onvoldoende blijken? Wat zijn uw rechten en plichten als intermediair en als uitzendkracht? 5 vragen en antwoorden zodat u goed voorbereid de zomer ingaat.

1. Wanneer moet het loon worden doorbetaald?

‘Geen werk, geen loon’ was de hoofdregel tot 1 januari 2020. Inmiddels is de regel ‘geen werk, wel loon, tenzij dit in de risicosfeer van de uitzendkracht ligt’. Quarantaine ligt niet in de risicosfeer van de uitzendkracht, tenzij deze er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een risicogebied (code oranje/rood). Dan weet hij wat er van hem verwacht wordt dat hij bij thuiskomst 10 dagen (UPDATE, was 14 dagen) in quarantaine gaat. Als het werk ook vanuit huis gedaan kan worden, is dit geen probleem. Kan het werk alleen op locatie plaatsvinden en kan de uitzendkracht niet komen werken, dan krijgt hij tijdens de quarantaine geen loon. Besluit de uitzendkracht om vakantiedagen op te nemen tijdens zijn quarantaine, dan krijgt hij wel loon doorbetaald. De werkgever kan het opnemen van vakantiedagen overigens niet eenzijdig opleggen. De intermediair doet er verstandig aan uitzendkrachten vooraf te wijzen op de consequenties van een vakantie naar een risicogebied.

Wordt de uitzendkracht ziek tijdens zijn vakantie, al dan niet in een risicogebied, dan moet hij zich direct ziek melden. De uitzendkracht dient zijn ziekte aannemelijk te maken door een verklaring te overleggen van een (buitenlandse) arts. De dagen waarop de uitzendkracht ziek is kunnen niet worden aangemerkt als vakantie.

2. Wat als een uitzendkracht niet in quarantaine wil?

Wanneer een uitzendkracht terugkomt uit een risicogebied, geldt een dringend advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. Heeft de uitzendkracht of een van zijn reis-/huisgenoten klachten die kunnen duiden op corona, dan moet de uitzendkracht thuisblijven. Dit is geen advies maar een verplichting. De uitzendkracht moet zich laten testen. Bij een verplichte quarantaine heeft de werkgever in principe een loondoorbetalingsplicht.

3. Mag u (als intermediair) de uitzendkracht vragen naar zijn gezondheid?

De intermediair mag uitzendkrachten vragen waar zij op vakantie zijn geweest en of zij gezondheidsklachten hebben. Uitzendkrachten zijn niet verplicht hierop te antwoorden. De intermediair mag ook niet op de stoel van een arts gaan zitten en conclusies trekken over uitzendkrachten, ook mag de intermediair niet de temperatuur meten van flexkrachten. De intermediair mag als werkgever wel actief voorlichting geven, maar het is een taak van de overheid en GGD om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

4. Als een uitzendkracht corona heeft, mag hij dan naar het werk komen?

Nee, iedereen die corona heeft moet verplicht thuisblijven. De intermediair of inlener waar de uitzendkracht werkt, mag hem de toegang ontzeggen. De intermediair mag geen medische gegevens verzamelen of registreren als een flexkracht aangeeft klachten of het coronavirus te hebben.

5. Mag de intermediair de uitzendkracht verplichten vakantie op te nemen?

Nee, in beginsel is het niet mogelijk om de flexkracht te verplichten vakantiedagen op te nemen. De intermediair kan de uitzendkracht wel verzoeken om vakantiedagen op te nemen in een bepaalde periode. In overleg kan de vakantie dan wegens gewichtige redenen wijzigen.

Wilt u meer weten over corona en vakantie en de gevolgen voor intermediairs en flexkrachten, kijk dan ook op https://www.nbbu.nl/nieuws/veelgestelde-vragen-en-antwoorden-over-het-coronavirus/.

6. Mag uw werknemer op vakantie naar een gebied wat als oranje is aangeduid? Heeft uw werknemer dan recht op loon? UPDATE

Mag uw werknemer op vakantie naar een gebied wat als oranje is aangeduid? Heeft uw werknemer dan recht op loon?
Als de vakantiebestemming van uw werknemer al voor de reis is aangeduid als oranje geldt een negatief reisadvies. Besluit uw werknemer dan toch om (tegen het advies in) af te reizen naar oranje gebied? Informeer uw werknemer rekening te houden met het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Uw werknemer heeft in dit geval geen recht op (verplichte) loondoorbetaling (indien van toepassing) en moet dan (onbetaald) verlof opnemen, tenzij uw werknemer zijn/haar werk (in overleg met u) vanuit huis kan doen.

Op deze website vindt u de actuele reisadviezen per land.

 

FAQ Coronavirus voor intermediairs

FAQ Coronavirus voor intermediairs - bannerHet coronavirus raakt ondernemend Nederland hard. Veel (uitzend)ondernemers verkeren in onzekerheid. Bedrijven maken zich onder meer zorgen over inzet van personeel en het doorbetalen daarvan. Hoe zit dit? Wanneer heeft een flexkracht recht op loondoorbetaling en wie draagt de doorbetalingsverplichting?

Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen, in onze FAQ Coronavirus voor intermediairs.

Let op: de FAQ Coronavirus voor intermediairs wordt dagelijks geüpdatet. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie