“Zorg voor training en blijf investeren in het personeel”
Investeren in het personeel, hoe doe je dat als werkgever? De krapte op de arbeidsmarkt wordt vaak gekoppeld aan het vinden van nieuw personeel, minder aan het behouden van het talent. Onterecht, zegt Carina Schott, bestuurskundige en organisatiewetenschapper aan de Universiteit Utrecht.

Investeren in het personeel
Personeel behouden
Schott: “Het is heel belangrijk om het zittend personeel niet te vergeten. Zij zijn een bron van kennis en moeten gemotiveerd blijven”. Schott zegt dat bedrijven er goed aan doen trainingen te verzorgen en te investeren in het personeel. “Op die manier zorg je als bedrijf voor verbondenheid met de werkgever.”
Tevreden houden van zittend personeel
Volgens Schott is er veel winst te behalen als werkgevers het zittend personeel tevreden houden. De bestuurskundige stelt onder andere voor om werknemers meer autonomie te geven in hoe werknemers hun werk inrichten. Daarnaast stelt ze dat werkgevers hun werknemers vrij moeten laten in de inrichting van hun werk-privé balans.
Nieuw personeel realistisch beeld schetsen
Het verloop van personeel is ook een aandachtspunt volgens Schott. Ze geeft als tip: “Ze moeten tijdens de procedure een realistisch beeld schetsen van de functie en wat ze van iemand verwachten om vroegtijdige uitstroom te voorkomen.”
Bron: De Ondernemer, 16 januari 2023
Academy for Flex
Academy for Flex is een online leeromgeving voor alle flexkrachten die werken via Brisker Group. Met een ruim aanbod van opleidingen van gecertificeerde aanbieders, online trainingen, interessante TED Talks en learning bites, krijgen zij de kans zich optimaal te scholen en ontwikkelen. Meer weten? www.academyforflex.nl
Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper
Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:
- Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
- Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
- Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Nieuwe CAO voor Uitzendkrachten vanaf 1 januari 2026
De NBBU, de ABU en vakbond LBV hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Deze nieuwe cao heeft een looptijd van 3 jaar: van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2028. Met ingang van 1 januari 2026 verdwijnt de huidige systematiek van de inlenersbeloning. Er is een wijziging aangekondigd in fase 3: deze wordt in de toekomst verkort van 3 naar 2 jaar. De pensioenregeling wordt onderdeel van de toets op gelijkwaardigheid.
Afbouw inhouding huisvesting op minimumloon
Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer mogen inhouden op het minimumloon voor huisvesting. Momenteel is dit maximaal 25%, vooral toegepast bij arbeidsmigranten. Deze regeling wordt vaak als verdienmodel gebruikt, wat kan leiden tot uitbuiting. Daarom wordt de inhoudingsmogelijkheid stapsgewijs afgebouwd en in 2030 volledig afgeschaft.